Tholen - Onlangs is de renovatie en nieuwbouw bij PanAmerican Seed in Venhuizen opgeleverd. De realisatie van het project heeft 1,5 jaar geduurd en ging niet zonder slag of stoot. “Corona, stijgende prijzen en schaarste aan materialen maakten het een lastige periode, maar het was een prachtig avontuur met een schitterend eindresultaat.” De verbouwing is dus klaar, maar voor 2024 zitten er nog meer plannen in de pijplijn.

Reden voor renovatie
“De insteek voor de renovatie en nieuwbouw”, vertelt Tim Bouwman, “was om verder te verduurzamen, om de hygiëne en logistiek in het bedrijf te verbeteren, om verder te diversifiëren en met dit alles nieuw top talent aan te trekken.” De plannen werden samen met DLVge in 2020 en 2021 gemaakt, uitgewerkt en aanbesteed.


Video van de renovatie van maart 2022 tot en met november 2023

Wat is er gebeurd?
In het voorjaar van 2021 is er een 3.000m2 veredelingscontainerveld aangelegd door ErfGoed. “De vloer werd aan de achterzijde van het bedrijf geplaatst met als doel om los te telen van de ondergrond en de voordelen van een lava vloer te benutten.”

Een van de grootste veranderingen vond plaats in april 2022, toen de eerste paal van negen kasafdelingen werd geslagen door Nobutec. “Deze kasafdelingen bestaan uit drie afdelingen voor opkweek pluggen, twee afdelingen voor snijbloemen en vier afdelingen voor de instandhouding van stockmateriaal en/of het trailen van onze gewassen. Alle afdelingen zijn voorzien van luchtbevochtiging, LED verlichting, insectengaas, PAR Perfect schermdoeken en geveldoeken. Daarnaast zijn 7 van de 9 afdelingen voorzien van kweektafels, geleverd door het bedrijf Bruine de Bruin.”

Verbeekproject heeft vervolgens een nieuwe bedrijfsruimte en kantoor gebouwd, waarbij de bedrijfsruimte is voorzien van een zaailab, GBM ruimte, ketelhuis, water technisch ruimte en sanitaire ruimtes. De verwarming en inrichting van het nieuwe ketelhuis is verricht door Ateco en de watertechnische ruimte inrichting inclusief al het leidingwerk, een extra bassin en luchtbevochtiging in de kassen door KARO. Van der Laan heeft de elektra gedaan en naast de LED- verlichting ook een nieuwe IIVO klimaat computer geïnstalleerd.
Tot slot zijn de kantoren en vergaderruimte ingericht door CFI projectinrichting.

Nog meer plannen in de pijplijn
Voor 2024 staat er een commercieel containerveld en uitbreiding van het parkeerterrein gepland. Daarnaast zijn ze zich ook aan het oriënteren om verder te verduurzamen en zo de veredeling verder te ontwikkelen en verbeteren. “Innovatie zit in onze genen, bij PanAmerican Seed. Dat is een van de uitgangspunten waar we naar streven. We kijken nu bijvoorbeeld naar de inzet van een warmtepomp. Kortom, alles ter verduurzaming en voor de ontwikkeling van onze veredeling. Op deze manier kunnen wij onze klanten de beste, kwalitatieve producten bieden.”

Voor meer informatie:
PanAmerican Seed
www.panamseed.com