Ferr-Tech uit Meppel heeft de eerst plaats toegewezen gekregen in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel, editie 2023. Het bedrijf is wereldwijd actief in Ferraat-toepassingen voor industriƫle (afval)waterzuivering. Ferraat is een oxidant die krachtiger is dan chloordioxide, waterstofperoxide en ozon. Hun innovatie, FerSol, maakt duurzame reiniging van afvalwater mogelijk voor hergebruik. De glastuinbouw maakte er al kennis mee.

Als enige ter wereld heeft mkb-bedrijf Ferr-Tech een gepatenteerd productieproces ontwikkeld om Ferraat op een stabiele en houdbare vorm te produceren. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor groene en efficiƫnte waterzuivering, waardoor hergebruik van water mogelijk wordt. Het is toepasbaar in diverse sectoren.

Ferr-Tech werd gekozen tot winnaar, omdat het bedrijf 'een grote bijdrage levert aan duurzaamheid en een zeer innovatief product heeft ontwikkeld.' De jury, onder leiding van Ruud Koornstra, is onder de indruk van de implementatiekracht van het bedrijf en de snelle groei in omzet, met een divers en klein team.

De afgelopen tijd lichtten wij ook de genomineerden Water IQ en Sensoterra uit. Water IQ eindigde met hun waterzuiveringssysteem op plek 54. Sensoterra op plek 86 met watersensoren.

Succesvolle innovaties
Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 20 bedrijven en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Na de agrofood (17 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de ICT-sector (16) en de zorgsector (ook 16). Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

Bron: KVK