Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De superlatief van chrysantenstekbeworteling

Tholen - Noem nog eens vijf tuinbouwbedrijven waar per dag 2.4 miljoen stekken worden gepoot. Of 12 miljoen per week, of 500 miljoen per jaar. Het zijn duizelingwekkende aantallen en getuigt van het bestaan van het vaak geroemde maar abstracte Nederlandse tuinbouwcluster, waarin op dit vlak zoveel kennis en techniek bijeen komt dat een dergelijk bedrijf juist en misschien ook wel alleen hier in ons minilandje uit de rivierklei op kan rijzen.


De onderste twee teeltlagen zijn geheel daglichtloos

Er zijn al een paar proefrondjes gedraaid maar het was dit weekend dat Deliflor Hoogveld, het nieuwe bewortelingsbedrijf van Deliflor (onderdeel van Beekenkamp) en Kreling Chrysanten, officieel werd geopend. Stek afkomstig van productielocaties in Afrika wordt hier machinaal in perskluitjes gestoken en zoeft vervolgens op roltafels volautomatisch door de 8.5 ha, over drie teeltlagen verdeelde en van alle mogelijke klimaattechniek voorziene kas.


Perskluitjes op weg naar krat en stek, de ruimte waarin het stek gestoken wordt, stek klaar voor uitlevering en de ruimte waar de kratten op tafels gezet worden

Aan het hele proces komt hoegenaamd geen hand te pas. 42 stekrobots, met een capaciteit van 4000 stekjes per uur, vullen 22.000 bakken per dag die op roltafels de kas in worden gestuurd. Hier maken deze tafels, 6000 stuks die elk voorzien zijn van 45 kratten, in een dag of 12 een rondje door de kas, waarna het stek voldoende beworteld is om bij de kweker tot bloem geteeld te worden.


Het liftsysteem

Het geheel aan ‘handling’ en interne logistiek bestaat uit een indrukwekkend machinepark waaraan tal van partijen een bijdrage hebben geleverd en dat, mede vanwege de enorme schaal en het feit dat verschillende stappen zijn gecompartimenteerd, iets heeft van een complexe industriële assemblagelijn. Kratten worden machinaal op de band gezet, machinaal gevuld met perskluitjes, machinaal getransporteerd langs de stekrobots, machinaal op tafels gezet, met een ingenieus lift- en rolsysteem volautomatisch door de kas geleid en tenslotte machinaal gestapeld en op pallets gezet. 35 man personeel coördineert en voedt zogezegd de machines, maar komt noch in de kas noch met de vingers ergens aan.


Van linksboven mee met de klok: Sjaak van der Tak houdt een openingspraatje; aandeelhouders/eigenaren Peter Zaat, Wilma en Jan Kreling, en An en Margriet Beekenkamp; het nieuwe logo; en Sjaak van der Tak, directeur Otto van Tuijl, Peter Zaat en Jan Kreling verrichtten de officiële opening


De bovenste en laatste teeltlaag, waarin het stek 'gehard' wordt

Dit geheel aan machines en transportsystemen nemen een kwart van het bedrijf, oftewel 1.2 ha vloeroppervlak voor zijn rekening. Hieronder vallen verder ook de opslag van (lege en volle) pallets en kratten en verder het geheel aan klimaatsystemen, waterbehandeling en energie (geleverd door 750 Mw zon en 2 WKK’s). Stek vindt vervolgens zijn weg naar de verschillende kwekerijen die de coöperatie Kreling rijk is en blijft dus, met 1 of 2 uitzonderingen verderop in het land, in de regio. Dat geldt tenslotte niet voor de bloemen, die uiteindelijk de hele wereld overgaan.


Natje en een droogje

Bezoek, dat in grote aantallen kwam kijken en getuigde van de lokale status en bekendheid van de onderneming – de verschillend productielocaties van Kreling maken het tot de grootste chrysantenkweker ter wereld en voor de regionale werkgelegenheid een niet onbeduidende factor – kreeg uitgebreid de gelegenheid zich aan alle techniek te vergapen. Na een kleine kilometer lopen werd men tenslotte royaal gefêteerd op koffie, broodjes en een drankje.

Klik hier voor een impressie en/of bekijk bovenstaande video

Voor meer informatie:
Deliflor Hoogveld
Hogeweg 16
5313 BA Nieuwaal
[email protected]
www.deliflorhoogveld.nl