Rozenveredelaar Rosen Tantau heeft in het noorden van Duitsland een nieuwe kas in gebruik genomen. De eerste planten waren eind september geplant en nu zijn de eerste bloemen te zien. “We zijn blij dat de kas nu klaar is en dat de planten zich goed hebben ontwikkeld”, vertelt Alexander Letkow.

Voordat het zover kwam moest er het één en ander gebeuren. "De plannen voor deze nieuwe kas waren er al in 2019 en alles was in gereedheid totdat Covid kwam. Tijdens de eerste lockdown besloot het management op korte termijn het project in de wacht te zetten en af te wachten hoe de rozenmarkt wereldwijd zou reageren. Maar in 2021 werd de definitieve beslissing genomen door te pakken.

Het complex is 8.500 m² groot en verdeeld in 5 secties. Het is gebouwd op een perceel waar kassen uit de jaren '60 en '90 hebben gestaan.

De kas is een klassieke Venlo kas en is gebouwd door Maurice Ammerlaan. De wanden hebben een hoogte van 5,50 meter en de kas is uitgerust met een dubbel scherm. Er is LED-verlichting, afkomstig van het bedrijf Fluence, in vier van de vijf secties in de kas geïnstalleerd.

Deze kas wordt gebruikt voor de selectie van nieuwe rassen, als showroom voor klanten en voor stekproductie.

Tijdens de bouwfase waren er verschillende problemen en onverwachte vertragingen. "Er waren slechte weersomstandigheden, maar één van de belangrijkste gevolgen van verschillende vertragingen waren de economische effecten van de oorlog in Oekraïne op de levering van het bouwmateriaal”, legt Letkow uit.

De datum van de nieuwe beplanting werd dan ook verschillende keren uitgesteld. Uiteindelijk werden de nieuwe rozenplanten eind september in plaats van in april in de nieuwe kas gezet.

“We zijn blij om de nieuwe planten te zien groeien en voor het eerst te zien bloeien. We willen dat samen met onze klanten vieren. Ter gelegenheid van de opening tijdens onze open dagen op 15 t/m 19 januari 2024 nodigen we geinteresseerde snijrozenkwekers uit.”

Voor meer informatie
Rosen Tantau
Alexander Letkow
T: + 49 (0) 4122-9046-34
cutroses@rosen-tantau.com
www.rosen-tantau.com
www.cutroses.rosen-tantau.com