De Europese Unie scherpte onlangs de wet- en regelgeving over duurzaamheid omtrent verpakkingsmateriaal aan. Vooral exporteurs van bloemen- en planten merken deze nieuwe ontwikkeling direct in de praktijk. Het is voor een exporteur wettelijk verplicht om aan te geven hoeveel verpakkingsmateriaal hij een land binnenbrengt. Denk hierbij aan de hoeveelheid plastic van trays en hoezen, maar ook karton. Dit gebeurt om al het materiaal achteraf weer op te ruimen en te kunnen recyclen, maar ook om middels belasting aan te sturen op reductie.

Gezien dit veel administratie van zowel handelshuizen als kwekers vraagt en deze administratie in de toekomst met aanscherpende duurzaamheidsrapportages alleen maar meer zal worden, hebben de samenwerkende FSI-leden – Dutch Flower Group, FM Group, Flora Trade Group, Royal Lemkes, Royal FloraHolland en VGB; ook bekend onder ‘De Versnellers’ - bij Floricode aangedrongen op het opzetten van een digitale structuur voor het vastleggen van duurzaamheidsdata. Gezien verpakkingen een van de eerste prioriteiten heeft, wordt dit thema als eerste opgepakt. Echter, ook andere duurzaamheidsthema’s als Footprint, Substraat, Certificering zullen weldra volgen.

Floricode maakt ook dit proces gemakkelijk
Floricode is, samen met bovengenoemde vakgenoten, actief betrokken bij het proces om dit makkelijker te maken en aan de eisen te laten voldoen. Floricode speelt hierin ook naar de toekomst een belangrijke rol, waar het belang en de impact van de wet- en regelgeving van verpakkingsmateriaal alleen maar verder zal toenemen.

Een nieuw register voor al het verpakkingsmateriaal in de sector
Wat doen we nou precies? " We starten een centraal bronregister met de benodigde masterdata over alle sierteeltverpakkingen die op de markt verkrijgbaar zijn. Zo is in één oogopslag te zien wat de precieze samenstelling van het verpakkingsmateriaal is en kan de exporteur deze data gemakkelijk ophalen ten behoeve van de aangifte voor de verpakkingsbelasting. Deze data kunnen worden gekoppeld aan onder andere Floriday en diverse andere ordersystemen die in de sector actief zijn."

"We zijn bijna klaar om verpakkingsmaterialen toe te voegen in onze databases, om zo gezamenlijk onze sector verder te verduurzamen. Naast locatiedata, productdata en certificatiedata, is er straks ook duurzaamheidsdata van verpakkingsmateriaal beschikbaar."

Voor meer informatie:
Floricode
Henk Poldervaart
henk@floricode.nl
www.floricode.nl