Vrijspraak na 'fout' bij verkoop gewasbeschermingsmiddel

In het voorjaar van 2017 vond een verkoop van het gewasbeschermingsmiddel Admire plaats. De kasteler aan wie het middel werd verkocht, legde geen certificaten over waaruit bleek dat de kas aan de eisen voldeed. Dat is de verkoper aangerekend. In Hoger Beroep is de verkoper door het Gerechtshof 's-Hertogenbosch deze zomer vrijgesproken. De economische politierechter deed dat eerder al, maar daartegen tekende de officier van justitie bezwaar aan. Overtreding van de Europese EG-regels voor gewasbescherming kon niet worden bewezen.

De reden voor vrijspraak op 19 juli 2023 is een technisch punt: op het etiket is het punt van de certificaten niet 'nader aangegeven'. De certificateneis stond enkel in de toepassingsvoorwaarden.

In juridische taal:

Weliswaar kan worden vastgesteld dat verdachte niet het bij de toelating van het gewasbeschermingsmiddel Admire vastgestelde voorschrift (toepassingsvoorwaarde) van artikel 3 heeft nageleefd, maar nu dit voorschrift niet ook ‘nader is aangegeven’ op het etiket van dat middel, gaat het in dezen niet om een voorschrift waaraan dient te worden voldaan als vereiste voor het op juiste wijze gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen als bedoeld in artikel 55 van de Verordening. Daarmee kan het handelen in strijd met dat artikel 55 van de Verordening niet worden bewezen en dient verdachte te worden vrijgesproken.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.