Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe machine bij V&F Seeds die zaden op kleur kan sorteren

Tholen - Bij V&F Seeds in Scherpenisse hebben ze een primeur: een splinternieuwe machine uit Italië die zaad op kleur kan selecteren. Waar andere machines dat doen op basis van de vorm en het gewicht van een zaadje, kan deze machine dat dus op de kleur van het zaadje. Het is voor de broers Bram en Jan Heijboer, die het bedrijf runnen, een serieuze stap. Met deze nieuwe machine doen ze niet onder voor de grote multinationals in de zaadwereld, en dat terwijl de mannen ruim twee jaar terug pas begonnen zijn.


Van links naar rechts: Bram, Joost en Jan voor de splinternieuwe machine uit Italië.

Uniek in zijn soort
Het seizoen voor het SKAL-gecertificeerde familiebedrijf start ongeveer vanaf februari. “Eind december hopen we altijd rond te zijn”, zegt Bram. In februari begint het bedrijf alweer met het produceren van de zaden. De veredelaars, waarvoor V&F Seeds zaad produceert, vragen om het zaad aan te leveren. Het bedrijf gaat daarvoor actief het contact aan met telers en werkt daarbij op contractbasis. De groentezaden die ze produceren en schonen zijn onder meer spinazie, rode bieten, kolen, radijs, wortels en slazaden. Maar dat doen ze ook voor bloemzaden. Bram: “V&F Seeds is uniek, omdat er niet veel soortgelijke bedrijven zijn.”


Een nieuwe schuur is in aanbouw. Links de laatst bloeiende velden.

Ruim twee jaar terug kregen de broers de kans het bedrijf van Pieter den Haan over te nemen. Hij besloot om te stoppen met zijn vermeerderingsbedrijf in Steenbergen. Bram en Jan verhuisden het bedrijf naar Scherpenisse waar ze ook al een akkerbouwbedrijf hebben. Helemaal onbekend met de zaadwereld zijn de broers niet. Bram werkte jarenlang in het wereldje en ook Jan heeft ervaring met zaadteelt via het eigen akkerbouwbedrijf.

De loods waar ze nu in werken stond er al. De machines die ze nu gebruiken hebben ze zelf aangeschaft. En die machines komen niet zomaar uit de buurt. Integendeel, één machine komt zelfs uit India en de nieuwste machine dus uit Italië van het merk 3U Vision. Bram: “Netwerken is daarbij ontzettend belangrijk. En dat is eigenlijk ook superleuk. Bijvoorbeeld als iemand uit India tegen iemand uit Amerika zegt: neem maar contact op met V&F Seeds uit Scherpenisse.” De machines verwerken zowel groente- als bloemzaad. 75% van de verwerking is groentezaad en 25% is gericht op bloemzaden.

Hypermoderne machine uit Italië
Er zijn meerdere bedrijven die soortgelijke machines aanbieden. Voor de aankoop zijn de broers in Italië geweest. Zodoende kwamen ze bij de leverancier die de perfecte machines kon aanleveren. Jan: "Deze machines kunnen we helemaal finetunen en levert voor ons de beste kwaliteit. De machine werkt op basis van de modernste cameratechnieken en maakt foto's van de zaden. Via de computer kan vervolgens precies worden ingesteld welke zaadjes eruit moeten en welke er in moeten blijven."


Het scherm van de machine: de rode stipjes zijn zaadjes die eruit moeten en de groene zaadjes zijn geschikt.

“Receptenboek” vullen
Om de machine rustig te kunnen bedienen hebben ze speciaal een klein kantoor waar de computer ingesteld kan worden. De delaytime van de machines is in te stellen. V&F Seeds werkt met een soort van “receptenboek”. Dat is overzicht van de instellingen van de machine voor elk specifiek soort zaadje. Hun “receptenboek” is groot en komend jaar verwacht Bram 300-400 recepten te halen. Joost, een zoon van Bram, werkt in zijn vakantiebaantje als heftruckchauffeur en is er voor verantwoordelijk dat de machine "gevoerd" wordt.


Het bovenste zakje is vuil wat eruit gehaald is door de nieuwe machine. Het onderste zakje is het schone zaad wat nu dus van dezelfde kleur is.

De broers kunnen de machine nog uitbreiden met extra camera's. "Met die nieuwe camera kunnen we in de zaadjes kijken of er al dan niet een embryo aanwezig is." De broers leren de machine, die sinds juni in bezit is, steeds beter kennen. Bram: "Wij hebben ervoor gekozen zelf de recepten te maken en niet afhankelijk te zijn van de fabrikant voor het maken van de recepten. Zodoende hebben we straks zelf de kennis in huis om de machine optimaal in te kunnen zetten."

Vanaf het moment dat V&F Seeds de machine heeft staan, merken de broers dat er zich ook al bedrijven met opdrachten melden die de broers nu met de nieuwe machine mooi kunnen uitvoeren. In januari, een rustigere periode, heeft ook de machine het rustiger. Veredelaars die zaad in die periode geschoond willen hebben kunnen contact met de broers opnemen. Op die manier kan de machine, die ook ’s nachts soms al partijen zaad verwerkt, optimaal blijven draaien.

De broers zijn actieve netwerkers en in september hopen ze aanwezig te zijn op de vaktentoonstelling in Zwaagdijk.

Hoe ervaren de broers regelgeving vanuit de overheid?
Op de vraag hoe de broers regelgeving vanuit de overheid ervaren, antwoorden ze ontkennend. Ze kunnen vrij werken. Alleen op het gebied wat betreft regelgeving van gewasbescherming maken ze zich zorgen. "De regel dat we steeds minder chemische gewasbeschermingsmiddelen mogen gebruiken zal betekenen dat opbrengsten zullen dalen en oogsten zullen gaan mislukken", aldus Bram.

Voor meer informatie:
V&F Seeds
Bobbeweelweg 4
4694 RA Scherpenisse
Tel: +31 6 55593338
[email protected]
http://vfseeds.com/