Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rupsen bestrijden met nuttige nematoden

Nuttige, oftewel entomopathogene nematoden, zijn vooral bekend als biologische gewasbeschermingsmiddel van bodemplagen zoals poppen van trips en larven van varenrouwmuggen en diverse kevers. Maar uit onderzoek en praktijkervaring blijkt dat nuttige nematoden ook heel effectief zijn tegen bladetende plagen, laat Koppert weten.

Dit biedt telers veel nieuwe mogelijkheden voor de biologische bestrijding van rupsen. De nematodenproducten van Koppert kunnen worden ingezet bij conventionele en biologische teeltmethoden en voor gewasbescherming zonder residuen: groenten, fruit en siergewassen.

Vijf redenen om nematoden te gebruiken

  • Effectieve bestrijding van allerlei rupsen
  • Plaaginsecten kunnen niet resistent worden
  • Minder of geen gebruik van chemische middelen
  • Geen schadelijk residu op uw gewas
  • Veilig toe te passen

Biologische bestrijding van rupsen
Nuttige nematoden kunnen worden gebruikt voor de biologische bestrijding van allerlei verschillende rupsensoorten, waaronder de tomatenmineermot (Tuta absoluta), Turkse mot (Chrysodeixis chalcites), duponcheliamot (Duponchelia fovealis), floridamot (Autographa gamma) en de florida-uil (Spodoptera exigua), en blindwantsen zoals Nesidiocoris tenuis.

Hoe nematoden rupsen bestrijden
Nuttige nematoden zijn een effectief middel om rupsen te bestrijden. Na de toepassing gaan de nematoden op zoek naar hun prooi. Als ze een gastheer hebben gevonden, dringen ze binnen via zijn natuurlijke lichaamsopeningen of huid. De nematoden geven vervolgens de ziekteverwekkers af die ze bij zich dragen. Deze bacteriƫn doden het insect en verteren het van binnenuit. De rups sterft binnen enkele dagen, en de nematoden voeden zich met de weefsels van de dode rups. Bij een juiste toepassing verminderen nuttige nematoden de plaagdruk aanzienlijk, en dat levert een gezonder gewas en meer opbrengst op.

Met welke nematoden kunnen rupsen worden bestreden?
De door Koppert geproduceerde nuttige nematoden zijn geselecteerd om specifieke rupsensoorten aan te pakken. Koppert produceert hiervoor specifieke stammen van Steinernema feltiae en Steinernema carpocapsae.

En in tegenstelling tot chemische gewasbeschermingsmiddelen, die een immuunreactie bij plagen teweegbrengen waardoor ze zich kunnen aanpassen, blijven nematoden na verloop van tijd zeer effectief. Telers vertrouwen op nematoden als permanente oplossing voor biologische gewasbescherming, zonder zich zorgen te hoeven maken over de afnemende prestaties van conventionele gewasbeschermingsmiddelen en zelfs resistentie tegen bestrijdingsmiddelen. Nuttige nematoden zijn bovendien veilig voor telers en consumenten. Nematoden laten geen schadelijke residuen achter op gewassen, waardoor ze veilig zijn voor de telers die ermee werken en de mensen die de gewassen eten.

Effectiviteit van nematoden voor de bestrijding van rupsen
Rupsen worden effectief bestreden door nuttige nematoden. Er kan een effectiviteit van 50 tot 80 procent worden behaald, afhankelijk van de omstandigheden bij het spuiten, de spuittechniek en de rupsensoort.

Voor meer informatie:
Koppert
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: +31 (0)10 514 04 44
[email protected]
www.koppert.nl

Publicatiedatum: