Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beperkte teeltoppervlakte voor bio-bloemen optimaal benutten dankzij combinatieteelt

Als teler van biologische snijbloemen is het zoeken naar een gevarieerd aanbod met ten minste productie van de lente tot de late herfst. Om de teeltoppervlakte zo optimaal mogelijk te benutten loont het om gewassen met verschillende bloei– en ontwikkelingsperiode na elkaar te telen op éénzelfde bed. Er zijn echter enkele voorwaarden aan verbonden zodat een beredeneerd teeltplan onontbeerlijk is.

In onderstaand filmpje legt onderzoeker Ilse Delcour van het PCS uit wat combinatieteelt is, waar je rekening mee moet houden en ze geeft ook enkele tips mee.

In het CCBT-project werden verschillende combinaties van vroegbloeiende bolgewassen met éénjarige zomerbloemen en vaste planten aangelegd op het PCS, met als doel de onderlinge effecten op oogst en onkruiddruk van deze teelten te onderzoeken. Uit de proeven blijkt dat deze combinaties met bolgewassen voor minstens even goede opbrengsten zorgen als wanneer een groenbemester zou ingezaaid worden. Er is dus een meeropbrengst per oppervlakte-eenheid mogelijk door twee productiegewassen op een bed te combineren.

Lees het samenvattend verslag van dit CCBT-project hier.

Voor meer details, neem ook een kijkje in:

Literatuurstudie
Proefverslag saffraan
Proefverslag tulp en narcis
Proefverslag ranonkel

In een lopend CCBT-project 'Teeltkalender biobloemen', wordt naarstig gewerkt aan de opmaak van een uitgebreide teeltkalender, naar analogie met die voor de groentesector. Hiermee willen ze telers van biologische bloemen handvaten aanbieden bij de teeltplanning. Met behulp van deze kalender moet het opmaken van een teeltplan worden vereenvoudigd, kan men bewust bepaalde teeltkeuzes maken en kunnen telers zich verzekeren van een continue bloemenproductie over het volledige seizoen.

Voor meer informatie:
Ilse Delcour
PCS
+31 (0)93539478
[email protected]

Bron: CCBT

Publicatiedatum: