Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Talent voor topfuncties naar tuinbouw

Tholen - De recruiters van Green Career Consult zijn sinds enkele maanden bezig om talenten naar de topfuncties in de tuinbouw te trekken. Hiervoor is een nieuwe bedrijfstak, Green Executives, opgericht. Op die manier moeten ook mensen van buiten de tuinbouw de weg naar de sector in transformatie weten te vinden, zonder headhunterbureaus. Alleen al de aanwezigheid van de Engelse term ‘executives’ helpt hierbij.

“Wij merkten dat bedrijven voor de topfuncties in de groene sectoren niet altijd de focus hadden op ons,” geeft partner Johan Grootscholten aan. Dat komt volgens hem vanwege de specialisatie bij Green Career Consult in het plaatsen van mensen in de bedrijfslagen onder de top. Dus wel de verkopers en middelmanagement, maar niet de directie. “Sinds we in juni zijn gestart, hebben we al veel kandidaten gesproken én ook nieuwe bedrijven leren kennen.”

Dat laatste klinkt gek voor recruiters die al jaren in de tuinbouw rondlopen en de sector hierdoor goed kennen. Toch is het wel logisch, geeft hij aan. “Het gaat dan onder meer om startups die de volgende stap willen zetten. Je ziet daar dat oprichters soms een stapje terug willen doen en geldschieters graag een sterke, ervaren persoon aan het roer willen hebben staan.”


Het team van Green Executives, v.l.n.r.: Johan Grootscholten, Gerard Rasing, Bart Hommes en Evert Verboom

Geen schaarste aan mensen
Met de oprichting van Green Executives creëren Johan en zijn collega’s een pool met kandidaten om uit te vissen, net als dat ze dat bij Green Career Consult doen. Anders dan voor de functies waar het daar om gaat, is het aanbod aan mensen voor de topfuncties echter verre van schaars. “Het gaat om functies die veel mensen wel willen vervullen. Anders dan voor operationele functies is hier geen sprake van tekorten. Het is juist zaak om de juiste mensen uit het brede aanbod te selecteren.”

Hiervoor kan het team met Senior Consultants buigen op veel ervaring, maar worden ook assessment testen ingezet. “Voor de topfuncties zoek je mensen met ervaring én met analytische kwaliteiten. Met de hersenen zit het bij deze kandidaten wel goed, maar analytische kwaliteiten heeft lang niet iedereen. Je komt ook opportunisten tegen. Voor in de topfuncties is dat vaak niet zo handig. Opportunisten nemen makkelijker risico’s en waar dat in lagere functies soms wel goed past, kan dat op hoge functies met veel verantwoordelijkheid gevaarlijker zijn. Hier wordt om het goed managen van risico’s gevraagd, maar ook om het durven nemen van verantwoordelijk. Uit gesprekken en uit testen kom je hier achter.”

Waar het om topfuncties gaat, willen bedrijven vaak graag op zoek naar kandidaten zonder het aan de grote klok te hangen. Dat vraagt van het team van Green Executives dat ze kandidaten in vertrouwen kunnen benaderen. “Hiervoor is een pool met mensen belangrijk. Die kun je benaderen zonder dat direct duidelijk is dat je op zoek bent. Zeker grote corporate bedrijven willen niet dat duidelijk wordt dat ze via externe partijen kandidaten zoeken. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat mensen van buiten gaan denken: ‘Oh, ze kunnen blijkbaar niemand vinden, dan moet er wel iets mis zijn.’ Pas als het rond is, willen die bedrijven gaan communiceren. Met als resultaat zo min mogelijk onrust in de organisatie.”

Veranderende verhoudingen
Het plaatsen van nieuwe mensen in een organisatie is altijd spannend. Toch is er wel een duidelijk verschil te zien tussen traditionele familiebedrijven, waarvan de tuinbouw er zeker in teelt, handel en ook techniek nog veel kent, en corporate partijen, zoals inmiddels enkele veredelingsbedrijven en ook producenten van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen. “Binnenkomen in een topfunctie bij een familiebedrijf is een uitdaging”, erkent Johan. “Mijn eerste vraag aan familiebedrijven is daarom ook altijd of ze wel klaar zijn voor de komst van iemand van buiten.”

De vervolgvraag in dat verkenningsproces kan vervolgens bijvoorbeeld zijn: Wat doe je als je zoon of dochter, die nog in een lage functie in de organisatie zit, op een verjaardag afgeeft op de pas van buiten aangestelde directeur? “Als dan het antwoord direct is: ‘Dan luister ik naar mijn zoon of dochter, dan is dat niet het goede antwoord”, glimlacht Johan. “Het is zeker voor familiebedrijven belangrijk dat met het aantrekken van iemand van buiten ook de verhoudingen veranderen.”

Sectorkennis minder belangrijk
Het veranderen van verhoudingen klinkt sommigen misschien als gevaarlijk in de oren, en voorbeelden van waar het fout is gegaan, die kent vaak iedereen, maar toch krijgen vroeg of laat steeds meer partijen in de tuinbouw ermee te maken. Al is het maar omdat het aanbod van geschikte, gekwalificeerde mensen van binnen de sector alsmaar afneemt. De ervaren recruiter schrok dit voorjaar nog toen hij doorkreeg hoeveel afgestudeerden er waren bij tuinbouwopleidingen. “Veel te weinig om straks, als veel 50’ers en 60’er uit de sector vertrekken, alle functies op te vullen.”

Een andere ontwikkeling waardoor er in topfuncties meer mensen van buiten de sector binnen zullen komen, en ook al komen, is de opmars van investeerders in de tuinbouw. “Als er sprake is van externe financiering zie je heel vaak dat de vraag van de financier is om, naast de bestaande eigenaar, iemand van buiten te zetten. Een sterk persoon waarmee de investeerder een bedrijf door wil laten groeien.” Diegene hoeft nier per se veel sectorkennis te hebben. “Inhoudelijke kennis over bijvoorbeeld het product dat een bedrijf maakt is in de top van de organisatie, zeker bij een corporate partij, niet het belangrijkst. Affiniteit met wat een bedrijf doet wel. Maar als dat goed zit en iemand heeft de juiste competenties, dan kan iemand uit bijvoorbeeld de schoenenbranche ook terecht in de tuinbouw.” Op termijn misschien zelfs aan het roer van een teeltbedrijf, al is de gemiddelde teler daar nu nog niet klaar voor, merkt Johan.

Waar in Nederland de tuinbouw steeds meer mensen van buiten aan gaat trekken, ziet Johan dat het internationaal juist andersom is. “Wij werken ook voor buitenlandse bedrijven. Zeker daar waar de tuinbouwkennis beperkt aanwezig is, zie je dat investeerders graag voor topfuncties mensen met tuinbouwkennis aantrekken. Dat schept vertrouwen en helpt geld op te halen.” Het gaat dan om afgestudeerde bachelors en masters van agrarische hogescholen en Wageningen University. In het bijzonder noemt Johan hogeschool Van Hall Larenstein. “Daar zie je echt duidelijk Nederlandse jongeren klaargestoomd worden voor de hogere agrarische banen internationaal.”

Voor meer informatie:
Johan Grootscholten
Green Executives
[email protected]
www.green-executives.nl

Green Career Consult
[email protected]
www.greencareerconsult.nl