Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Familiebedrijf De Hoog Orchids 95 jaar sierteler

Tholen - Op de kop af 95 jaar geleden begon Nicolaas De Hoog een bloemenkwekerij in Oude Leede. Dat mag bijzonder heten, want niet alleen is dat erg lang geleden, ook is men daadwerkelijk begonnen met sierteelt. Met uitzondering van een paar oorlogsjaren waarin naast de sierteelt ook groenten werden geteeld, is men die roeping altijd trouw gebleven, zij het dat het assortiment wel wat gewijzigd is. De man in kwestie had waarschijnlijk zelf nog nooit gehoord van de dendrobium, wat nu dé specialiteit is van de kwekerij.


Arjan, Nico en Marco de Hoog

We spreken de huidige eigenaren en vierde generatie Arjan en Marco op de kwekerij in Pijnacker. Een paar kilometer verderop dus van waar het ooit allemaal begonnen is, maar sinds de jaren zeventig, toen opa Nico hier met zijn cymbidiums neerstreek, heeft men altijd hier getuind. Ook Arjan en Marco weten dat nog, in hun tienerjaren, toen de bloemen nog geveild werden op de veiling in Berkel (‘waar nu het giga-distributiecentrum van Zalando staat’), werd de snij geleidelijk aan ingeruild voor potcymbidium. Dat maakte ruim dertig jaar geleden de weg vrij voor de eerste experimenten met de Dendrobium, een exclusieve orchidee die de huidige generatie als niemand anders in de vingers heeft.


Uit de ouwe doos

Als we teruggaan naar het begin van de vorig eeuw heeft de oprichting van het bedrijf zelf nog een voorgeschiedenis. De opa van Nico, oftewel de overgrootvader van Arjan en Marco, is degene die ooit begon met telen onder glas. Hij teelde komkommers, maar omdat de komkommerteelt veel last had van Botritis en elk jaar de grond met de hand afgegraven moest worden tot een dikte van 30 cm, kwam hij al met het idee zomerbloemen te gaan kweken. Meer nog, de man zat in het bestuur van voornoemde veiling en zorgde er zelf voor dat er ook bloemen konden worden geveild.


Links een compilatie met hoogtepunten uit de lange geschiedenis van het bedrijf. Deze is te bewonderen bij de entree van het bedrijf.

In 1928 werd gestart met snijrozen, enige tijd later kwamen daar chrysanten bij en begin jaren ’50 kwamen ook anjers (die toen in de mode kwamen) en freesia in beeld. Nog weer later is ook een tijdje strelitzia geteeld. De focus bleef echter lang op de (groot- en kleinbloemige) rozen liggen, totdat begin jaren ’70 gestart werd met de snij cymbidiums, een teelt die toen nog nieuw was en vooral bij hobbyisten populair was. Halverwege de jaren ’80 deden de eerste orchideeën hun intrede: masdevallia, oncidium, zygopetalum, dendrobium nobile en paphiopedilum (venusschoentje). Per 1990 werd de focus in zijn geheel gelegd op de dendrobium nobile.


Marco en Arjan bij de plantenbuffer

Niets nieuws onder de zon
Voor wat betreft de actualiteit zijn er meer dan genoeg uitdagingen, waarbinnen de energiehuishouding een hoofdstuk apart is. De tropische plant is van het energie-intensieve soort en recentelijk is dan ook veel geïnvesteerd in het verduurzamen van de teelt (denk aan zonnepanelen, warmtepompen, warmte-koude opslag en meer). Toch zijn soortgelijke perikelen in de bijna-eeuw geschiedenis eerder voorgekomen: in de jaren ’70 schoot de prijs voor gas ook al eens door het plafond en in 2010, toen men het jaarrond produceren van de dendrobium in de vingers begon te krijgen en daarvoor serieuze koelcapaciteit nodig had en er bovendien werd nieuw gebouwd, bezorgde energie de kweker ook al kopzorgen.

Overheid?!
De mannen staan middenin het leven en er huppelen al een paar kotertjes rond, wat dat betreft moet die 100 geen probleem zijn. De grootste onzekerheid is wat betreft Marco de overheid: wat gaat die doen? Stikstof, CO2, het semi-gedwongen uitkopen van boeren en vissers – wie had ooit gedacht dat mee te zullen maken. “Verduurzamen, optimaliseren, innoveren, we willen het allemaal graag doen. Maar als ze je per se weg willen hebben – en we vinden het toch moeilijk ons aan die indruk te onttrekken – wordt het moeilijk.”

Links de te vergeven prijzen, rechts een noviteit die hopelijk binnenkort in aantallen beschikbaar komt: een dendrobilum nobile met bont blad.

Teaser
De komende tijd worden er verschillende activiteiten georganiseerd om het jubileum extra aandacht te geven. Deze weken draait men een bijzondere actie, bij de aanschaf van 95 trays maken de kopers kans op iets bijzonders. Daarnaast wordt binnenkort een actie gelanceerd, waarbij kopers een naam mogen voordragen voor een nieuwe soort. Want ook op dat gebied gaan de ontwikkelingen gewoon door: de dendrobium is geen chrysant of petunia, qua kleur en vorm laat deze zich niet zo gemakkelijk bespelen. Maar er zijn mogelijkheden, binnenshuis wordt driftig gezocht naar nieuwe kleurschakeringen en eigenschappen die de plant sterker maken. “Er zit wat dat betreft echt nieuws aan te komen, het komende jaar hopen we daadwerkelijk enkele noviteiten te kunnen presenteren.”

Voor meer informatie:
De Hoog Orchids
T: (015) 2620429
verkoop@dehoogorchids.com
www.dehoogorchids.com