Vanuit het Drentse Smilde gaan dagelijks vrachtwagens van Bloemenkwekerij Daling met zomerbloemen het land in om geveild te worden. Zodra de wagens zijn terrein af zijn, start voor Martijn Daling alweer de voorbereiding voor de volgende dag. 'Dit bedrijf is mijn leven.'
Als jochie was hij al niet van de trekker af te slaan. Zijn moeder moest grote moeite doen om hem voor het eten binnen te krijgen. School maakte hij zo snel mogelijk af, zodat hij de zaak in kon. Inmiddels heeft Martijn Daling (29) het bedrijf overgenomen. Zijn vader zag dat hij het talent ervoor had. "Maar ik ben me ervan bewust dat ik in mijn eentje niets kan bereiken. Ik ben heel blij met ons team van medewerkers en de toewijding van mijn vrouw. We doen het echt met elkaar. Ik heb veel Polen, Oekraïners en Roemenen in dienst. Voor velen van hen heb ik huisvesting georganiseerd in het dorp. Ik wil goed voor ze zorgen."
Daling senior is nog actief binnen het bedrijf. Martijn: "Mijn vader is voor 50 procent eigenaar van onze dependance in Spanje. Ook werkt hij met een veredelaar aan het verbeteren van bloemsoorten. We zijn continu bezig met soortversterking, zodat we maar een minimale hoeveelheid chemische middelen hoeven te gebruiken. We hebben al twee supersterke Phloxen ontwikkeld."
Ook akkerbouw
Naast Phloxen kweekt Martijn ook pioenrozen, ridderspoor, siergrassen en Sanguisorba op zo'n 100 hectare. Op een tweede perceel van dezelfde omvang verbouwt hij uien, bieten en graan. "Ik vind het leuk om boer te zijn. 's Avonds, als al het andere werk is gedaan, pak ik graag nog even de trekker. Ik zeg altijd: 'ik ben boer en kweek bloemen'."
In een schuur staat een hele rij trekkers. Tussen het glimmend groene metaal staat een lage zaaitrekker van tientallen jaren oud. "Dat is de eerste trekker die mijn oom gebruikte. Jaren geleden is die verkocht, maar een paar jaar geleden werd hij ons weer aangeboden. Mooi toch, zo'n ding?" Veel inwoners van Smilde kennen het bedrijf van Daling. "Een paar jaar geleden werd Martijn benaderd door de organisatie van de regionale Boerderijen Fiets Puzzeltocht: of de route over zijn bedrijf mocht lopen. Honderden fietsers reden door zijn schuur en toeschouwers namen meteen een kijkje in het bedrijf. Wij houden van dit soort initiatieven."
Eerlijk
Als het even kan, bezoekt Martijn de regiobijeenkomst van Plantion om kennis uit te wisselen met collega's. Maar vaak ontbreekt hem de tijd. Hij is daarom blij dat er regelmatig een veilingmeester uit Ede bij hem langskomt. Zo blijft hij op de hoogte van alles wat er speelt. "De mensen van Plantion geven altijd eerlijk aan wat ze zoeken. Als er genoeg zomerbloemen zijn, zeggen ze dat ik die niet hoef aan te leveren, want dat zou de prijs maar drukken. Aan de andere kant kan ik al mijn ridderspoor bij Plantion kwijt. De veilingmeesters zorgen voor een goede afstemming van mijn aanbod. Ze geven bijvoorbeeld aan dat ik beter ridderspoor van 100 dan van 80 centimeter kan aanleveren."
Zwaardere kwaliteit
Na de overname van het bedrijf is Daling omgeschakeld van bloemen voor de retail naar het telen van zwaardere kwaliteit. Hij zag meer toekomst in het bloemistenkanaal. "Het was spannend, maar met veel aandacht, geduld en hard werken is het gelukt. Ik wil elke dag mijn bloemen kunnen aanvoeren. Betrouwbaar zijn voor mijn klanten vind ik superbelangrijk." Vandaar dat er geen dag voorbijgaat of er gaan volle wagens de weg op. Daarbij heeft Daling de wind in de rug. "De plukbloemen die wij kweken, zijn nu erg populair. Zoiets kun je niet voorspellen, al houd je ontwikkelingen natuurlijk wel in de gaten. Samen met de mensen van Plantion."
Duurzaam produceren
Daling kweekt niet volledig biologisch, maar is wel MPS gecertificeerd. "We willen met zo min mogelijk chemische middelen werken. Daarom zijn we altijd bezig met veredeling, om sterkere rassen te krijgen. Ik denk graag mee over duurzaamheid en pak kansen, maar we moeten ook realistisch blijven. De traditionele markt is nog altijd groter dan de biologische markt en wie betaalt, bepaalt. Dus omschakeling naar 100 procent biologisch is het doel, maar het zal nog even duren voor het zo ver is."
Bron: Plantion