Teelt en business in één opleiding

De opleiding Tuinbouw & Agribusiness bij Hogeschool Inholland biedt studenten de mogelijkheid zich voor te bereiden op een carrière in de tuinbouw en agrarische sector. Naast het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis op het gebied van teelt, richt de opleiding zich ook op de zakelijke kant van de sector met de specialisatie ‘Management & Greenports’. Er wordt niet snel gedacht aan de managementkant van de sector, terwijl hier juist specifieke vaardigheden voor nodig zijn. Jasper: “Deze opleiding biedt de mogelijkheid om je direct te specialiseren in de zakelijke kant van een specifieke sector.”

Student Jasper Okkerse wilde een opleiding volgen op het gebied van bedrijfskunde en de opleiding Tuinbouw & Agribusiness van Hogeschool Inholland in Delft, dat bestaat uit zowel een praktische teeltgerichte richting als een meer zakelijke richting, sprong er voor hem uit. In onderstaande deelt hij zijn ervaringen.

Diverse carrièremogelijkheden
“Binnen de opleiding kiest het merendeel van de studenten de teeltrichting. Ik vermoed dat er meer interesse in planten is, dan in de bedrijfskunde richting.” Naast kennis over bedrijfskunde, marketing en financiën, leren we ook over duurzaamheid, innovatie en internationale handel.” Volgens Jasper zijn er binnen de opleiding zoveel mogelijkheden: “Het voordeel hiervan is dat je niet specifiek voor één onderdeel opgeleid wordt en dat je veel verschillende kanten op kan. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan een logistieke functie, een financiële functie of een functie als accountmanager. Er is dus niet altijd specifieke teeltkennis nodig omdat het bedrijf je daarin kan opleiden, voor bijvoorbeeld een functie als bedrijfsleider of assistent-bedrijfsleider. Als je de business kant kiest, kan je eigenlijk op elke vacature solliciteren die iets met de sector te maken heeft.”

Onderzoek naar arbeidskosten en automatiseringsmogelijkheden
Jasper is momenteel bezig met zijn afstudeeronderzoek bij LG Flowers in Pijnacker, één van de grootste Gerbera Kwekerijen in Nederland. Dit familiebedrijf is druk bezig met de verkoop en logistiek van gerbera’s op een terrein van 12 hectare. Jasper richt zich momenteel op het onderzoeken van de arbeidskosten en hierbij passende automatiseringsmogelijkheden bij het bedrijf. Het valt hem op dat de prijzen voor uitzendkrachten momenteel rond de €23,- per uur liggen, terwijl dit in 2022 nog €20,- per uur was. “Hieruit blijkt dan ook de prijzen van personeel in een heel rap tempo stijgen.” Het duurder wordende personeel is een grote kostenpost voor de bedrijf en daarom willen ze op zoek naar oplossingen om kosten te verlagen. Jasper onderzoekt de mogelijkheid om meer te automatiseren en is hiervoor in gesprek met andere bedrijven en verzamelt gegevens. Jasper gaat op basis van de arbeidsuren en de productiegetallen van het bedrijf een voorspelling maken van de kosten en een advies hiervoor opstellen. Volgens Jasper komen er meerdere automatiseringsmogelijkheden aan in de gerberateelt, zo krijgt de oogstrobot op dit moment veel aandacht. “Maar ik heb ook gehoord dat niet alle telers even positief zijn over de oogstrobot. Een oogst assistent wordt ook als een serieuze optie gezien.". 

Kom sfeer proeven met proefstuderen
Om studiekiezers kennis te laten maken met onder andere de opleiding Associate Degree Tuinbouwmanagement, organiseert Hogeschool Inholland Delft op woensdag 7 juni een Open Avond. Hier kunnen studiekiezers en hun ouders sfeer komen proeven op locatie en in gesprek gaan met studenten en docenten van de opleidingen. Aanmelden voor de Open Avond is hier mogelijk.

bron: InHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.