Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ingrid Becks, secretaris-directeur van het Ctgb:

"Proactief het hele verhaal vertellen"

Het Ctgb wil meer dan tot nu toe 'het hele verhaal vertellen', zo hebben ze onlangs besloten. Vragen van bijvoorbeeld de sector, van consumenten en van journalisten beantwoordt het Ctgb open en transparant, vindt secretaris-directeur Ingrid Becks. "Dat is al jaren een gewoonte, maar wat we wel ervaren iis dat we door de vaak specifieke vraagstelling onze uitleg richten op een klein deel van ons werk en daarmee van ons verhaal. Daarom hebben we er voor gekozen om meer proactief het hele verhaal te vertellen." Het Ctgb probeert daarbij hun complexe werk op een toegankelijke manier over te brengen en meer context te geven.
"De vraag is eigenlijk: hoe vertel ik het mijn buren? Centraal staat daarin aandacht voor het héle traject met al zijn facetten. 'Hebt u oog voor het risico van een rattenplaag?' – 'Ja, maar we moeten ook kijken naar de milieurisico's van de betreffende middelen'. 'Kijkt u wel naar de risico's van combinaties van middelen?' – 'We zijn een uitvoeringsorganisatie en voeren de Europese verordeningen uit, maar nog niet voor alles is een beoordelingsmethodiek beschikbaar'. Er is veel belangstelling voor het werk van het college. Vrijwel wekelijks wordt het college bevraagd door media en burgers. Maar het oordeel van het college is een complex van afwegingen waarbij ze moeten kijken naar alle facetten van mens, dier en milieu en dat alles afwegen tegen de geldende kaders, normen en eindpunten. Daar kan men niet één monitoringfeit, één diertje of plantje uitpakken om vervolgens over het werk van het Ctgb te oordelen."

Daarom besloot het college onder andere een eigen podcast te produceren. De podcast 'Middelen, mensen, milieu' waarmee ze in meerdere afleveringen hun verhaal vertellen. Het verhaal van het Ctgb als beoordelingsautoriteit te midden van beleidsbepalingen, verordeningen en wetten, het verhaal van de biocidebeoordeling en van de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. In volgende afleveringen wil het Ctgb ook de meer actuele issues behandelen, maar steeds vanuit een zo compleet mogelijk beeld.

Hier is de podcast te beluisteren bij het Ctgb.

Publicatiedatum: