Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Hoek, VDA Prime

Lokale productie Kazachstan groeit, Nederlandse bloemzaden ruiken kans

Tholen - Na zich tien jaar lang te hebben toegelegd op de Oost Europese markt is VDA Prime de laatste jaren het afzetgebied verder aan het uitbreiden. Recentelijk zijn de pijlen o.a. gericht op Kazachstan. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in het exporteren van met name bloemenzaden en kweekgoed, is een van de weinige distributeurs van en voor vrijwel alle grote veredelingsbedrijven zoals Syngenta Flowers, PanAmerican Seed, Evanthia, Benary, Takii, etc. op deze markt.

Kazachstan als bloemenmarkt
“In Kazachstan werken we samen met een lokale partner om een bedrijf op te zetten en vanuit daar verder te groeien,” vertelt John Hoek van VDA Prime erover. “In Kazachstan is er van oudsher vooral vraag naar snijbloemen, bloemzaden voor eigen teelt is relatief iets nieuws. Dat heeft deels te maken met de veranderende verhouding met Rusland, traditioneel de voornaamste leverancier. De markt wordt breder, maar ook is de eigen productie meer in de picture komen te staan." 

De ontwikkeling is echter nog pril in Kazachstan en er zijn dan ook nog niet veel kwekers actief die zich puur op bloemen richten, al groeit dit aantal wel ieder jaar. “We zitten in groeiende markt, en dat was ook goed te zien op de beurs Greenhouses, Vegetable Growing, Horticulture, Irrigation and Flowers. Fazenda. Almaty 2023 waar veel bedrijven stonden voor toelevering van moderne productie middelen zoals kassen, automatisering en bemesting. De markt word steeds professioneler, dit was voor ons dan ook de reden om voornamelijk in het land te focussen.”


John en Irma Hoek afgelopen maand op de ' Greenhouse, Vegetable Growing, Horticulture, Irrigation and Flowers' in Almaty, Kazachstan

LuxPrime
VDA Prime gaat in het land hierom ook een eigen vestiging openen waar ze momenteel mee bezig zijn met een lokaal kantoor, personeel, website en webshop, of te wel een compleet nieuwe business. Het bedrijf in Kazakstan zal LuxPrime gaan heten omdat, zoals John het zegt, “bloemen een ‘betaalbare luxe’ te noemen zijn. Ook al gaat het ergens slecht, zie je dat er nog steeds bloemen gekocht worden, soms zelfs nog meer, zoals tijdens de coronalockdowns. Je ziet dat het vele mensen toch plezier uit de bloemen halen.”

Binnen 4 maanden willen ze het bedrijf officieel presenteren.

Voor meer informatie:
John & Irina Hoek
VDA Prime B.V.
T.: 0634 076 287
E: [email protected] 
www.vdaprime.com