Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantion neemt kijkje in snoepwinkel van Ammerlaan TGI

Dennis Smits is hoofd Sales bij Ammerlaan, The Green Innovator. Deze handelskwekerij uit Pijnacker is gespecialiseerd in tropische planten. “Meer dan elfhonderd soorten. Dat is toch kicken? Dit is toch een snoepwinkel?”

Er zijn minstens drie zaken opvallend aan het bedrijf Ammerlaan. Eén: ze werken honderd procent energieneutraal. Twee: ze wekken hun eigen aardwarmte op en verwarmen daarmee niet alleen het eigen bedrijf maar ook 28 collega-bedrijven (in totaal 75,5 hectare), een zwembad, een school, een sportcentrum en 543 woningen. Drie: hoe groot ze ook zijn, je kunt bij Ammerlaan prima ‘slechts’ één plant bestellen. Dennis Smits: “Ik begrijp dat een klein tuincentrum liever elke twee weken een verse kar met verschillende soorten bij ons haalt, dan dat hij planten van één soort moet weggooien omdat er op dat moment geen klant voor is.”

Plantion
En dan is er nog een vierde punt: De samenwerking van de onderneming uit Pijnacker met Plantion. Smits: “Ons complete aanbod is online te koop bij Plantion. Allemaal tropische planten die het hele jaar door goed staan in huis en op kantoor.” De aantallen die Ammerlaan via Plantion verkoopt, zijn relatief bescheiden. “Maar we komen er allemaal graag. Naast verkoop via de webshop veilen we twee á drie keer per week kleine partijen en ook doe ik altijd mee met de inkoopdagen die Plantion organiseert. De sfeer is gemoedelijk. Ze proberen je altijd te helpen. Iedereen wil hetzelfde: geen blabla, gewoon knallen met die handel. Leuk!”

Drone
Op haar bedrijfslocatie van 6,5 ha in Pijnacker heeft Ammerlaan 72 mensen aan het werk en dat lijkt behoorlijk veel. Smits legt uit: “Het is intensief werk. De planten komen voor 95 procent met de boot uit Costa Rica. Vrijwel niemand weet dat het hout van de Yucca’s die wij verkopen, al acht jaar oud is. Na aankomst moeten ze even acclimatiseren: ze gaan zes weken in een tent, waarin we Costa Rica een beetje nabootsen. Daarna gaan ze voor acht, negen maanden de kasvloer op.” Medewerkers potten de planten op, maken ze schoon en zetten ze uit elkaar. Veel handwerk, veel zorgvuldigheid. Alleen planten die goed geworteld en volgroeid zijn, verlaten het bedrijf. Om de planten gezond te houden zonder bestrijdingsmiddelen, vliegt er ‘s nachts een drone door de kas om ziekteplagen zoals motjes te vernietigen.

Geothermie
Ammerlaan kweekt de duurzaamste potplanten ter wereld. De oorsprong daarvan ligt in de stijgende gasprijzen in 2010. Léon Ammerlaan, een van de eigenaren van het bedrijf: “De gasprijs ging toen van tien naar veertig cent. Toen dachten we dat we dat nooit konden betalen. Haha, moet je nu eens kijken. Maar ik ging toen googelen en ontdekte geothermie, oftewel aardwarmte. Met deze techniek pomp je via een buis water van 78 graden omhoog van een diepte van 2,1 kilometer. Via een andere buis pomp je het afgekoelde water weer naar dezelfde diepte waar het door de kern van de aarde weer wordt opgewarmd. Omdat wij in een gebied zitten met een tachtig meter dikke zandlaag bleek geothermie ook bij ons mogelijk. Per uur halen we nu 360.000 liter warm water naar boven.”

Waardering
Hiermee verwarmt Ammerlaan veel meer dan alleen de eigen onderneming. Ammerlaan, The Green Innovator is ook een energieleverancier geworden. Dennis Smits: “Onze duurzaamheid zit in het DNA van ons bedrijf. Dat is echt top. Daarbij verstevigen we onze naam ook door het uitgebreide assortiment. In Nederland zijn we een van de aanbieders van tropische planten. Maar in de handel is het een kwestie van gunnen. Mensen komen gelukkig graag bij ons, ze waarderen de producten en hoe we met ze meedenken.”

bron: Plantion

Publicatiedatum: