Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder stikstof kan zorgen voor betere weerbaarheid tegen meeldauw

Een lager stikstofgehalte zorgt in de teelt van gerbera, paprika en komkommer voor een betere weerbaarheid tegen meeldauw. Dat effect wordt echter pas bereikt op een stikstofniveau dat op de grens zit dat het ook een negatief effect heeft op de groei van het gewas. Een lager stikstofgehalte heeft geen positief effect op de weerstand tegen botrytis. Dat blijkt uit onderzoek door Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research. 

Lager stikstofgehalte
WUR onderzocht het effect van een lager stikstofgehalte op de groei en de weerbaarheid van komkommer, paprika, chrysant en gerbera. Daaruit bleek onder meer dat het stikstofgehalte bij alle teelten verlaagd kan worden.

Bij komkommer was er reductie in groei en productie vanaf een verlaging van 30 % ten opzichte van de standaardvoeding. Bij chrysant, gerbera en paprika ligt de grenswaarde aanzienlijk lager, daar werd pas groeiremming gezien vanaf 70 – 80% reductie aan stikstof ten opzichte van de standaard. De speelruimte voor telers is in die gewassen dus een stuk hoger.

Effect op meeldauw
De stikstofgift en daarmee het stikstofgehalte in de plant heeft een effect op meeldauw, met name in de teelt van gerbera en komkommer. Het grootste effect was er echter pas bij een N-gift waar ook verlies aan groei optrad. Voor de praktijk betekent dit natuurlijk dat voorzichtigheid geboden is.In het onderzoek is ook gekeken of de inzet van zogenaamde elicitoren, zoals jasmonzuur of salicylzuur, stoffen die de plantweerbaarheid vergroten, nog iets toevoegen. Dat bleek niet het geval, de effecten waren hetzelfde als die van verlaging van het stikstofgehalte. De verlaging van stikstof had ook effect op plagen, maar de effecten waren niet altijd eenduidig.

Luis reproduceerde en groeide minder hard bij verlaging van stikstof in sommige gewassen. Ook rupsen van de turkse mot (chrysant) groeiden minder snel. Bij de bestrijding van trips en witte vlieg werd bij de verschillende gewassen tegenstrijdige effecten gemeten.

Het onderzoek, dat WUR uitvoert samen met Vertify en Stichting Control Flowers and Food, loopt nog tot volgend jaar. In de fase die nu bezig is worden de effecten in praktijksituaties onderzocht. Het onderzoek is een PPS en wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Stichting Kennis In Je Kas en de gewascoöperaties Gerbera, Chrysant, Komkommer en Paprika.

Bron: WUR 

Publicatiedatum: