Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Gewasbescherming gaat dit jaar anders van start"

Tholen - Door de hoge energieprijzen hebben diverse telers hun klimaatstrategie aangepast, ze maken meer gebruik van schermdoeken. Dat leidt tot een hogere relatieve luchtvochtigheid en dus wat meer schimmel- en bacteriedruk. Combineer dat met de donkere dagen van de afgelopen tijd en je hebt een recept voor een seizoenstart die anders is dan andere jaren, constateert Tjeerd Peeters, technisch adviseur bij Nufarm.

Fado
“Het gevolg is dat men met sommige producten wat eerder is gestart, denk bijvoorbeeld aan de schimmelbestrijding. Fado is bijvoorbeeld wat meer ingezet, een biologische fungicide die goed werkt tegen meeldauw, maar ook tegen andere schimmels.”

Het middel activeert de afweer van de plant tegen pathogenen. “Fado zorgt voor stevigere celwanden en maakt de plant wat robuuster tegen ziektedruk – pathogenen in de breedste zin van het woord.” Dat doet het middel op basis van de stofjes COS en OGA: “Natuurlijke suikers, waarbij de plant COS herkent als afbraakstof van de pathogeen, en OGA wordt herkend als afbraakstof van de plant zelf, de plant wordt dus op twee sporen geactiveerd.”

Het middel wordt dus steeds meer ingezet en krijgt binnenkort ook een etiketuitbreiding in meerdere teelten, vertelt Tjeerd. “Bijvoorbeeld voor potplantenkwekers die aan onbedekte teelt doen. Het middel wordt op dit moment met name ingezet in de teelt van komkommers, tomaten, paprika’s en courgette.” De vraag naar Fado neemt met name toe doordat andere middelen wegvallen, ziet Tjeerd.

Combinatie
Zoals gezegd in de introductie, is het seizoen van invloed op de ontwikkeling van de biologische bestrijders. Een tragere opstart is prima te ondersteunen met biologische gewasbeschermingsmiddelen. “Daarbij moet je vooral denken aan middelen als NeemAzal en NoFly. Met dat laatste middel hebben we mooie resultaten gehaald in proeven: in tomaat en komkommer tegen witte vlieg, en in gewassen als paprika tegen trips.”

NoFly en NeemAzal blijken ook goed samen te gaan, zegt Tjeerd. “We zien dat die combinatie goede resultaten oplevert, en dat gaan we ook verder uitbouwen in allerlei proeven. NoFly heeft een goede nevenwerking op luis in paprika, en als je daar NeemAzal bij doet, zie je dat die combinatie het prima doet. Diverse paprikatelers hebben hem dit seizoen ook al vroeg ingezet, en ondanks de trage start hebben ze al met succes de luis kunnen bestrijden.”

Pepertrips
Daarnaast is Nufarm ook bezig met proeven om de combinatie NeemAzal en NoFly in te zetten tegen pepertrips. “De eerste behandeling ligt er nu op. In samenwerking met HortiPro hebben we een praktijksituatie nagebootst in een paprikaproef. Daar hebben we biologie uitgezet, roofmijten en Orius. De feromonen van HortiPro worden ingezet om de pepertrips te lokken, en wij proberen de biologische bestrijders, met behulp van de combinatie NeemAzal-NoFly om zo de druk weg te nemen.” De resultaten van de proef moeten voor de Gewasbeschermingsdagen in het WHC beschikbaar zijn.

Nieuwe ontwikkelingen
Maar dat is niet alles, er zitten nog nieuwe middelen in de pijplijn. “We zijn bezig met een nieuw middel tegen spintmijt in tomaat, en we willen tijdens de Gewasbeschermingsdagen nog andere dingen laten zien waar we mee aan het experimenteren zijn. Dat maakt eigenlijk deel uit van een Europese ontwikkeling bij Nufarm, een stap richting meer biologische middelen, onder het merk NuBio.”

Voor meer informatie:
Tjeerd Peeters
Nufarm
06-51224563
[email protected]