Crisisupdate: Olie- en gasprijs schiet omhoog

De gasprijs schoot vrijdag omhoog tot 47 euro per megawattuur. Maandagochtend blijft de TTF-gasprijs op een vergelijkbaar hoog niveau hangen. Op zaterdag 1 april zijn zes van de elf Groningergasvelden gesloten. De overige vijf blijven op de waakvlam. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


TTF-gasprijs meicontract t/m 31 maart 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw maakte de sluiting van de gasvelden vrijdag bekend. De vijf resterende productielocaties blijven op de waakvlam staan. Dit gasjaar, dat loopt van oktober 2022 tot oktober dit jaar, wordt er 2,8 miljard kubieke meter gas gewonnen. Dat is het waakvlamniveau. Bij die hoeveelheid werd al rekening gehouden dat er uit zes locaties geen gas meer zou worden gewonnen vanaf april. 

Als in het geval van een noodsituatie de zes locaties die gesloten worden toch weer open zouden moeten, kost het opstarten ongeveer een maand. Het Groningenveld sluit komende oktober of uiterlijk in 2024. Over de gaswinning van volgend gasjaar neemt het kabinet voor 1 oktober 2023 een definitief besluit. Het conceptbesluit wordt in juni genomen. De sluiting volgt op een SodM-advies

Energietwitteraar Martien Visser ziet mogelijk een verband tussen bovenstaande aankondiging en het omhoog schieten van de TTF-gasprijs.

Ook de olieprijs schiet omhoog. Dat komt omdat belangrijke olielanden hebben besloten minder te produceren, zo schrijft Nu.nl. Zowel Noordzeeolie als Amerikaanse olie werd maandagochtend in korte tijd ruim 5 procent duurder. De vrees bestaat dat hogere olieprijzen de inflatie in Europa en de VS aanwakkeren. Oliekartel OPEC+ gaat vanaf mei de olieproductie verlagen met meer dan een miljoen vaten per dag. Dat gebeurt ondanks het herstel van de olieprijzen. 

Zondagmiddag lag de stroomprijs weer enkele uren net boven én onder 0. Negatieve stroomprijzen opnieuw dus tussen 12 en 16 uur op 2 april.

Onderstaande updates over gas en olie kwamen vrijdag uit Den Haag.

Minister Jetten van Klimaat en Energie stuurde de Tweede Kamer vrijdag een update over het eerste kwartaal van het prijsplafond voor energie voor kleinverbruikers. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.