Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Boland, Veilingmeester Planten

"Moederdagen zijn weer in aantocht"

De drukte neemt langzaam maar zeker toe op de klokken van Royal FloraHolland. De Engelse Moederdag is traditiegetrouw altijd de vierde zondag van de vastenperiode. Dit jaar is dat op 19 maart, maar wist je dat Engeland twee Moederdagen heeft? Veilingmeester Erik Boland vertelt er meer over.

Alsof één Moederdag nog niet genoeg is, in het Verenigd Koninkrijk hebben ze er twee. Al is de eerste, de voor ons wat onbekendere, een oudere traditie dan die Amerikaanse commerciële tweede zondag in mei. Mothering Sunday is namelijk een christelijke traditie en valt altijd op een zondag in maart. Deze dag wordt gewijd aan alle moederfiguren en moederkerken. Waar het vroeger vooral om de kerk ging, is het nu vooral de dag dat je je moeder in het zonnetje zet. De kleur roze is in Engeland overwegend het meest favoriet tijdens de Moederdagen. Bij de bloeiende planten zien we de prijs al iets oplopen van deze kleur.

Voorjaarskriebels
Vele seizoensbloemen komen eraan. In de lente en voorjaar neemt de vraag naar perkplanten altijd toe, want we gaan weer lekker de tuin in. De trend van de eetbare tuin zal ook dit jaar volop aandacht vragen. Op de klokken zullen al deze producten te koop zijn, waarbij we verwachten dat de prijsvorming overwegend goed zal zijn. Violen die het voorjaar inluiden worden op dit moment goed gewaardeerd; een mooie voorbode.

Rond half april verwachten we extra aanbod van ‘koude teelten’. Consumenten hebben in het voorjaar extra zin om het gezellig te maken binnen- en buitenshuis, waarbij bloemen en planten vaak erg in trek zijn. Om de extra voorjaarsaanvoer op te vangen zijn er diverse maatregelen bedacht om de verdeling te ontlasten om de eindtijden zo vroeg mogelijk te houden. Omdat de vraag in deze periode vaak uitstekend is, kopen kopers meer in waardoor er minder transacties zijn. Veilingmeesters spelen hier altijd handig op in om de hoogst mogelijke prijs tegen zo laag mogelijke kosten te realiseren.

Op dit moment zien we dat in de directe verkoop de handel minder vlotjes verloopt dan andere jaren. Dit komt omdat het definitief ‘inkoppen’ van orders wat achterblijft. De klant van de exporteurs durft niet. We zien tegelijkertijd dat aanvoerders hierdoor wat eerder en met iets meer producten naar de klok komen. De daghandel is goed, omdat de consument gewoon blijft kopen en de klant de producten uiteindelijk toch nodig heeft. Gevolg is dat er iets meer op de klok staat en er prima prijzen gerealiseerd worden. De klok is en blijft een krachtig instrument.

Trade Fair
De voorjaarsbeurs van Royal FloraHolland vindt dit jaar in Rijswijk plaats, op 15 en 16 maart. Jij komt toch ook? Op deze beurs tonen zo’n 300 kwekers met kamer-, tuin- en terrasplanten hun aanbod met noviteiten en een inspirerende assortiment kuipplanten. Voor de handel is dit een belangrijk moment om zich te oriënteren op het aanbod voor het komende seizoen. Veilingmeesters zullen daar natuurlijk ook te vinden zijn om informatie te halen en te brengen bij zowel kopers als kwekers.

Connect to grow
Je bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088 789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester.

Publicatiedatum: