Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzaam groeisubstraat gemaakt van afvalproduct

Terrafibre Europe verkoopt 100% biologische hennepvezelrijke groeisubstraten voor zowel de professionele tuinbouwsector als de hobbykweker. Op dit moment verkoopt het bedrijf aan internationale bedrijven binnen Europe. “We zien dat Nederland en België daarin achterblijven”, zegt Marinka Heuts, managing director bij het bedrijf dat in Eindhoven is gevestigd. De start-up wil hier verandering in brengen.

“Het is ons doel om een volledig natuurlijke en circulaire manier te creëren voor het kweken van kortcyclische gewassen zoals onder meer cressen, sla, en de opgroei van planten, zowel in de thuiskweek als de professionele markt. Dit bereiken we door alleen 100% natuurlijke ingrediënten te gebruiken in onze producten. Daarmee bieden we ook een alternatief voor het steenwolsubstraat en veen dat in teeltkassen in Europa wordt toegepast.”

Het afval van industrieel geteelde hennep is de basis van het groeisubstraat van Terrafibre. "Al onze producten zijn dus gemaakt van 100% natuurlijke vezels. Na een natuurlijke compostering dragen al onze producten bij aan een gezonde en vruchtbare bodem. Op deze manier werkt Terrafibre Europe mee aan een gezonde voedingsindustrie en een CO2-zero-emissiemaatschappij,” aldus Marinka.


Microgreens op groeisubstraat van hennepvezel

Waarom blijven Nederland en België nog achter?
“We zitten in Nederland en België nog in de ontwikkelfase van innovatieve producten ter vervanging van het steenwolsubstraat en veen. Er zijn al vele diverse mogelijkheden maar er is er nog geen alternatief gevonden dat de groeiresultaten van de fossiele substraten evenaart, laat staan overtreft. De invloed en daaraan gekoppeld het conservatisme gevoed door angst voor verandering van de grote tuinbouwbedrijven in Nederland speelt daarbij een belangrijke rol. Overstappen op innovatieve duurzame producten zien we al wel bij nieuwe kleinere en jonge vertical farmers.”

Positieve invloed op klant
Veel klanten profiteren al wel van de groeimatten, groeirollen en overige producten van het Eindhovense bedrijf. “Bij het Franse Capsum,  kweken ze hydroponische microgroenten om natuurlijke, efficiënte en lokaal gemaakte actieve ingrediënten voor cosmetica te creëren. Ze maken gebruik van Precision Indoor Farming technieken die een zeer gecontroleerd proces en kwaliteit nodig hebben. Daarom kozen ze voor de Terrafibre Europe hempfibre kweekrol.”

Naast het behalen van de duurzaamheids- en milieudoelstellingen bij de Franse kweker is ook niet onbelangrijk voor de kweker dat de productkwaliteit stabiel is. “Daardoor kunnen we ons groeiproces gemakkelijk reproduceren. Het aanbod en de ondersteuning van Terrafibre is ook geweldig. Omdat ons Franse team zeer tevreden was over het gebruik op R&D-schaal, zullen we dit product op grotere schaal gebruiken in onze productielocatie in de VS.”

Terrafibre Europe BV is opgericht in 2020 door Simon Bambach. Terrafibre Europe en Terrafibre producten zijn geregistreerde handelsmerken dan wel handelsmerken van de Canadese fabrikant BioComposites Group.


Eindstadium van de microgreens: culinair hapje

Voor meer informatie:
Marinka Heuts
Terrafibre Europe BV
+31 6 20144405
info@terrafibreeurope.com 
www.terrafibreeurope.com