Crisisupdate: "Flink geld verdienen met stroom" dankzij grijze, windstille woensdag

Zowel de TTF-gas als de APX- en BELPEX-elektriciteitsprijzen zijn weer een stukje gedaald. Vrij normaal januariweer in de weersvoorspelling helpt. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 24 januari. Woensdagochtend bleef de gasprijs onder de 60 euro per megawattuur bewegen. Klik hier voor actuele cijfers.

Martien Visser, hoogleraar Energietransitie aan Hanzehogeschool, wijst als mogelijke oorzaak voor de prijsdaling van dinsdag op positief nieuws over een LNG-terminal in de VS. Die was lange tijd door brand uitgeschakeld en zou weer in productie gaan. 

De APX day ahead-elektriciteitsprijs voor de basisuren ligt woensdag op 175,41 euro per megawattuur en op 200,50 euro voor de piekuren (tussen 8-20 uur). Op de BELPEX-markt liggen de prijzen op 185,56 voor de basisuren en 204,47 euro voor de piekuren. Prijsniveaus die fors hoger zijn dan in de eerste twee winderige weken van januari, waarin het bovendien voor de tijd van het jaar relatief warm was. De komende tijd trekt de wind weer aan. 

Visser Twittert ook dat er kansen liggen op de stroommarkt woensdag.

Stijgende gasprijzen en een wisselende windvoorspelling (want tot het weekend staat er juist weinig wind) zorgen deze week voor mogelijk stijgende powerprijzen. Dat schrijven analisten van energiehandels-platform Powerhouse. Voor de gasprijs schrijven zij dat de korte termijnprijzen lager liggen dan de lange termijnprijzen. Markanalisten spreken van een markt die 'contango' is. Dat betekent dat de forwardprijzen, die meestal juist lager zijn dan de korte termijnprijzen, nu hoger zijn. 

Bij Powerhouse wijzen ze er verder op dat 'de enige over gebleven gasstroom uit Rusland in hoeveelheid langzaam afneemt. Ten opzichte van 6 januari 2023 is er sprake van een halvering; van 392 naar 187 GWh/d.' Dat lijkt vooral commercieel gedreven, stellen zijn. "Bij oplopende prijzen zal vermoedelijk de hoeveelheid weer toe gaan nemen."

Verder blijft LNG belangrijk. Lees hier de hele update, met daarin ook aandacht voor olie. Voor de ontwikkeling van de olieprijs is China belangrijk om in de gaten te houden. De OPEC communiceerde maandag een vatprijs van $85.45.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven