Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ledencertificaten te verpanden na faillissement teler?

Zijn de ledencertificaten die een failliete teler bij Royal FloraHolland heeft in het geval van een faillissement te verpanden? De curator en de bank in het faillissement van een gerberateler hebben erover gediscussieerd en uiteindelijk besloten de waarde van de certificaten bij helfte te verdelen met de bank. 

Het was onduidelijk of certificaten overdraagbaar en vervolgens
verpandbaar waren. De Hoge Raad heeft in een lopende procedure de vraag of certificaten te verpanden zijn terugverwezen naar het gerechtshof, zo valt te lezen in het tweede faillissementsverslag over het faillissement van Gerbera Cultures uit Klazienaveen. Het bedrijf ging afgelopen najaar failliet.

Met tweede pandhouder is nog een discussie gaande over de certificaten. Die discussie wordt relevant volgens de curator indien de bank als eerste pandhouder integraal wordt voldaan,
waardoor de pandrechten van de tweede pandhouder in beeld komen. 

Ook in het faillissement van Van der Hoorn Orchideeën speelt het punt van de ledencertificaten. Hier schrijft de curator in zijn verslag van 5 januari dat 'blijkens de statuten van Royal FloraHolland (...) deze certificaten niet overdraagbaar zijn en/of niet voor verpanding vatbaar zijn."

Opbrengst uit laatste oogst
De genoemde gerberateler ging na het faillissement in september nog even door met oogsten. Tot en met 21 oktober hebben de werknemers in opdracht van de curator het werk voortgezet. Dat leverde toch nog een omzet van 345 duizend euro op, tegen ruim 94 duizend euro kosten. Een brutoresultaat van 250.000 euro is het resultaat. Nog enkele kosten gaan daar vanaf.

Middels een biedingsprocedure zijn tussen medio oktober en de verslagdatum van 13 januari alle roerende zaken verkocht. De verkoopopbrengst is 54,5 duizend euro.

Inmiddels hebben zich 43 concurrente crediteuren bij de curator gemeld, goed voor een totaalbedrag van ruim 1,4 miljoen euro. De curator maakt ook melding van 2 debiteuren, goed voor ruim 72.000 euro.

Het teeltbedrijf is failliet gegaan ondanks een relatief kleine schuld. Vanwege de explosief gestegen (energie)kostenpost werd exploitatie nagenoeg onmogelijk, aldus de vervangend curator Jeroen Sprangers daags na het faillissement. 

Als curator in het faillissement van Gerbera Cultures is mr E. Heuzeveldt aangesteld. Het faillissement is geregistreerd onder kenmerk 18.nne.22.70.F.1300.1.22.