Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe kassen Heritage Farms gaan tweede seizoen in, met nieuwe telers?

Tholen - Wie het een beetje gevolgd heeft de afgelopen jaren weet dat er heel wat extra kassen gebouwd zijn in de toch al rijkelijk met kassen gevulde grond in het Canadese Leamington. Heritage Farms, een van de telers in de regio, is een van de hard groeiende glasgroentetelers. Het bedrijf is onderdeel van de Hazel Farms Group.

Afgelopen jaar werden er twee blokken bijgebouwd bij het nieuwbouwproject uit 2020, waarmee het bedrijf nu in totaal op 4 locaties 65 hectare glas heeft. Het bedrijf is nu op zoek naar telers. Enerzijds om wat ruimer in hun personeelsmogelijkheden te zitten voor het bestaande areaal, maar anderzijds ook om toekomstige groei mogelijk te maken.

“Onze eigenaar is ambitieus en houdt van doorpakken”, vertelt Jeroen van Luijk van Heritage Farms. Hij is er Manager Operations. “In korte tijd zijn we van een relatief klein teeltbedrijf doorgegroeid naar een groot glastuinbouwbedrijf.”


Hans en Jeroen

Nieuwbouw
Heritage Farms werd in 2020 gebouwd. Destijds werd er omgerekend 18 hectare glas gebouwd. Jeroen zag het vanuit Canada gebeuren. Hij werkte er eerst bij een ander bedrijf en sinds ongeveer een jaar bij Heritage Farms. Daar kwam hij nog een Nederlander tegen, die er al heel wat langer werkt. Het is Hans van Gellecum. Hij werkt al langer bij de teler van hoofdzakelijk snoeptomaten.

“We doen ook wel wat cocktail- en trostomaten”, zegt Jeroen, die zichzelf met ‘alles behalve de teelt’ bezighoudt. “Vanwege onze snelle groei is ook op allerlei gebieden het werk toegenomen. Ik heb een uitgebreid takenpakket.” De teelt, dat is iets waarop onder meer bij Hans de focust ligt.


Bouw uitbreiding kassen in 2022

Tomaten, conventioneel en biologisch
Op het moment dat we Jeroen begin januari spreken is het relatief rustig. Heritage Farms heeft geen belichte teelt, in tegenstelling tot meerdere collega’s in de regio. De telers doen dat niet vanwege energieproblematiek, maar omdat de telers, in samenspraak met Sunset dat hun producten verkoopt, zagen dat er ’s winters al veel concurrentie vanuit zuidelijkere gebieden was. “De markt voor snoeptomaten zit aardig vol. Mexico is een geduchte concurrent.”

Heritage Farms teelt zowel conventioneel als biologisch, volgens de Noord-Amerikaanse USDA-standaarden. Het grootste biologische teeltbedrijf in de bedrijvengroep heet Jack’s Organics. “Daarmee hebben we een heel goed seizoen gedraaid afgelopen jaar”, geeft Jeroen aan. Niet alle kassen liggen bij elkaar. “Soms moet je een stukje autorijden.” Vanaf de hoofdlocatie is het bijvoorbeeld 45 minuten rijden naar Jack’s.

Vernieuwing en verbetering
Voor komend seizoen kijken de telers uit naar de volledige implementatie van LetsGrow in de nieuwe kassen. Drie jaar geleden begonnen de telers ermee te werken. “We willen door ermee te werken nog meer inzicht krijgen vanuit de kas en ook stapjes zetten richting autonoom telen. Belangrijk voor ons is echter vooral ook het kunnen maken van betere productievoorspellingen.” Ook nieuw komend seizoen zijn ToBRFV-resistente rassen. “In onze twee nieuwgebouwde blokken hebben we HR-resistente rassen staan.”

Telers gezocht
Met de uitbreiding van het team wil Heritage Farms een wat ruimer telersbestand krijgen. “We kijken nadrukkelijk naar Nederland. Daar is nog altijd veel groene vingerkennis te vinden. Toch nog altijd meer dan hier.”

Teler zijn op een groot bedrijf in Canada betekent overigens wel meer dan alleen de teelt regelen. “Telers zijn hier ook een soort locatiemanager. Dat betekent dat je je met meer dan alleen de teelt bezig mag houden.”

Jeroen hoopt, mogelijk ook door de ontwikkelingen in Nederland die ze ook in Canada nauwgezet in de gaten houden, dat er telers zijn die met hun eigen bedrijf (moeten) stoppen en die nog niet klaar zijn met het telerzijn. “Wij zien zulke telers graag komen. Het is een avontuur, maar qua organisatie lijkt het wel op Nederland. Onze organisatie is vrij plat met korte lijntjes. Best wel vergelijkbaar met in Nederland.”

De flinke groei in areaal en ook de relatief ruime beschikbaarheid van grond om kassen op te bouwen is wel anders dan in het volle Nederland. Heritage Farms heeft bijvoorbeeld ook nog grond om door te kunnen blijven bouwen. “Voor dit jaar verwacht ik dat niet, maar het verleden heeft uitgewezen dat het soms snel kan gaan.”

Bekijk hier de openstaande vacature bij Heritage Farms.