Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Focus verschuift voorzichtig steeds meer naar komende winter

De daggasprijs op de TTF ligt sinds de start van het nieuwe jaar onder de 70 euro per megawattuur. Ook aan het begin van week 2 is dat zo. Van een verdere daling is geen sprake. Dit weekend daalden de elektriciteitsprijzen wel een stuk. Maandag is de prijs weer terug op het niveau van voor het weekend.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 6 januari. Maandagochtend 9 januari ligt de gasprijs op net geen 70 euro per megawattuur. Klik hier voor de actuele cijfers. De TTF day ahead-prijs ligt maandagochtend op ruim 67 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers. 

De daling van de elektriciteitsprijzen werd al verwacht. De wind is stevig aanwezig en dit weekend liet soms ook de zon zich weer zien. De APX day ahead-prijs zakte dit weekend voor de basisuren naar ruim 68 euro per megawattuur en tot ruim 67 euro op de BELPEX-markt. De piekuren lagen net onder de 100 euro op beide markten. Maandag stijgen de prijzen flink en liggen ook de basisuren ruim boven de 100 euro. De APX day ahead-prijs ligt op 129 euro en de BELPEX-equivalent op 126 euro. Rond de jaarwisseling lagen de prijzen rond de 20 euro nog een stuk lager.

De recente stijging van de brandstofprijs in Nederland is een (tijdelijke?) halt toegeroepen. Maandag ligt de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs op 1,948 euro voor een liter Euro95 en op 1,912 voor diesel. De Nederlandse brandstofprijs ligt enkele centen lager dan afgelopen week, zo blijkt in een overzicht van UnitedConsumers. De olieprijs zakte vorige week door een kleinere verwachte vraag. Sombere economische vooruitzichten vanuit het Internationaal Monetair Fonds, waarover onder meer de BBC schreef, drukten vooral woensdag de prijzen. De verwachting voor 2023 is tegelijkertijd dat de prijs gaat stijgen door minder aanbod, zo blijkt uit dit bericht van Business Insider

Bij de NOS stelt men de vraag waar 'we' komend jaar 'ons' gas vandaan gaan halen. En niet onbelangrijk, tegen welke prijs? Steeds meer verschuift de focus naar komende winter, nu de huidige winter voorlopig relatief zacht uitvalt. Daarmee lijkt er van een gastekort deze winter geen sprake meer te zijn (o.a. ook in Duitsland trekt het Duitse Bundesnetzagentur die conclusie, waarover Reuters schrijft). De NOS werpt een blik op de huidige voorraden en op waar het gas voor komende winter vandaan moet komen. Lees hier meer. 

Een belangrijke bron blijft LNG. Energietwitteraar Martien Visser stelt kritisch vast dat Europa in verhouding met andere regio's relatief weinig LNG-contracten heeft gesloten. 

Energiedeskundige Lucia van Geuns van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies zegt bij de NOS dat eind maart, aan het eind van het stookseizoen, bekend is tegen welke prijs Nederland de voorraden moet gaat vullen.

'Het generieke crisisbeleid is niet houdbaar, de overheid moet nu gerichte keuzes maken', schreef de directeur van het Centraal Planbureau eind vorig jaar in een column. Lees de column hier. 

Er is gedoe rond de bouw van de stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek. Aannemers hebben ruzie rond de bouw van de fabriek die sowieso al vertraagd is. De fabriek is nodig om hoogcalorisch gas om te zetten in laagcalorisch gas, zoals dat ook uit het Groninger gasveld komt. Gasunie heeft een statement naar buiten gebracht en roept de ruziënde partijen op 'te zorgen voor een nette afronding'.