Soil Carbon Check toont hoeveelheid in de bodem opgeslagen CO2

Eurofins introduceert vandaag, op World Soil Day, Soil Carbon Check. Dit nieuwe grondonderzoek geeft inzicht in koolstofvastlegging en in de opbouw van organische stof in de bodem. Het analyserapport kunt u gebruiken om koolstofkredieten aan te vragen en om duurzaamheidsclaims te vullen.

Koolstofvastlegging in de bodem staat hoog op de internationale agenda. De bodem heeft een enorme capaciteit om CO2 op te slaan. De bodem legt nu al meer dan drie keer zo veel koolstof vast als bovengrondse biomassa (bomen of andere planten en gewassen).

Tijdens de VN-conferentie over het klimaat in Parijs in 2015 (COP21) werd het ‘4 per 1.000’-initiatief gelanceerd. Dit initiatief heeft tot doel de koolstofopslag in landbouwgronden elk jaar met 4 promille (0,4%) te verhogen om zo de klimaatverandering te helpen tegengaan en de voedselzekerheid te vergroten.

Organische stof
Koolstof is een belangrijk onderdeel van organische stof. Bij het verhogen van het gehalte organische stof in de bodem snijdt het mes aan twee kanten. Niet alleen wordt er CO2 weggevangen uit de atmosfeer, ook de bodemgezondheid gaat omhoog. Met gerichte maatregelen, zoals niet kerende grondbewerking en het zaaien van een groenbemester, is het gehalte organische stof in de bodem te verhogen.

Soil Carbon Check geeft inzicht in hoeveel CO2 in de bodem is vastgelegd in organische stof en in hoe stabiel de organische stof is. Bovendien vermeldt het analyserapport hoe het koolstofgehalte in de bodem is te verhogen en hoe zich dat in de loop van de tijd ontwikkelt. Soil Carbon Check wordt ondersteund door een handige online rekentool waarmee u verschillende maatregelen kan vergelijken.

Met de data op het analyserapport kunt u koolstofkredieten aanvragen en zo een nieuwe bron van inkomsten aanboren. De Agrifood-industrie kan de data gebruiken voor het vullen van duurzaamheidsclaims.

Soil Carbon Check is onderdeel van het totaalpakket Soil Health Solutions, dat ook onderzoeken aanbiedt op het gebied van andere chemische, fysische en biologische eigenschappen van de bodem.

Voor meer informatie:
Eurofins Agro
www.eurofins-agro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven