Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Loofdoding met elektriciteit realistisch voor in de bloembollenteelt?

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen binnen de land- en tuinbouw staat onder druk. Niet alleen in de bloembollenteelt, maar ook in andere sectoren verschraalt het middelenpakket. Zo worden middelen voor chemische loofdoding in aardappelen steeds schaarser. Nufarm (fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen) en crop.zone (machinebouwer) willen daarop inspelen. Zij ontwikkelden NUCROP, een methode voor elektrische loofdoding. Met grote voordelen. Voor de aardappelteler, maar wellicht ook voor de bloembollenteler...
 
NUCROP elektrische loofdoding
NUCROP is een nieuwe techniek. Een spuitboom, voorop de tractor sproeit een geleidingsvloeistof (VOLT.FUEL) over het gewas. Achter de tractor wordt daarna met elektrische geleiders stroom aan het gewas toegediend. Met deze behandeling worden alle groene plantdelen die worden geraakt, snel en effectief gedood. De behandeling is residuvrij, er is geen wachttijd en sluit aan bij de milieudoelen voor 2030.

Onderzoek lelies
Wat heeft deze nieuwe techniek de bloembollensector te bieden? Dat vroeg Dennis van der Schans, teeltadviseur bij Agrifirm-GMN zich af. “We wilden meer weten en we benaderden daarom Maatschap Joling uit Westerveld met de vraag om mee te werken aan een proef. Dit leidde in 2021 tot een eerste kleinschalige proef met één cultivar. Een week na de behandeling zag je de plant al afsterven. Nadat de bollen waren afgebroeid, zagen we geen verschil in kwaliteit.”


Resultaat 600 volt na 9 dagen

Met dit goede resultaat uit 2021 in gedachten, werd dit jaar gekozen voor een grootschaliger aanpak. Dennis daarover: “Dit jaar proberen we deze techniek op meerdere soorten. De lelies het meest dichtbij de akkerrand hebben we eind september behandeld. Enkele weken later zagen we al verschil. Na het rooien beoordelen we de kwaliteit van de bol. Ook broeien we de bollen weer af, net als in 2021, om zo eventuele afwijkingen vast te kunnen stellen.”

Leren en de mogelijkheden benutten
Heeft deze techniek de toekomst? Dat is natuurlijk de hamvraag. “Nu is dat nog lastig te zeggen. We kunnen veel leren van technieken als deze uit andere teelten”, vertelt Dennis. “Ik vind het belangrijk om deze vernieuwende techniek op de voet te volgen. Ik ben benieuwd naar de resultaten dit jaar.”

bron: Agrifirm-GMN

Publicatiedatum: