Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezonde zaden met hoge kiemkrachtbehandeling met plasma-geactiveerd water

Meer dan veertig zaad-pathogeencombinaties zijn dit jaar in september, oktober en november getest op kiemkracht en zaadgezondheid na behandeling met Plasma Activated Water (PAW). Veertien zaadveredelingsbedrijven hebben geïnfecteerde zaden naar VitalFluid gestuurd om ze uitgebreid te testen.

Een breed scala aan zaden zijn getest: komkommers, bieten, bloemen etc. met verschillende infecties zoals schimmels, bacteriën en virussen. Eerdere testen hebben aangetoond dat PAW kan worden gebruikt voor het ontsmetten van zaden, omdat het schimmels, bacteriën en virussen verwijdert.

PAW is duurzaam en wordt geproduceerd door alleen lucht, water en elektriciteit te gebruiken. Het is een kopie van het natuurlijke proces bliksem.

Onderzoekers Ineke Wijkamp (zaadtechnoloog) en Danique van de Krieken (microbioloog) voerden de testen uit. De zaden worden behandeld met verschillende PAW-concentraties en behandeltijden om de juiste behandeling voor elke combinatie te vinden. Na behandeling zijn de zaden geretourneerd aan de zaadveredelaars om te testen op kiemkracht en zaadgezondheid. Mark van Boxtel, Sales Manager bij VitalFluid, laat weten dat het bedrijf uitkijkt naar de resultaten. 

VitalFluid werkt samen met Petkus Selecta om de technologie op te schalen en te combineren met bijvoorbeeld stoom. Samen creëren de bedrijven duurzame zaadbehandelingsoplossingen om allerlei zaad-pathogeen combinaties te behandelen.

Voor meer informatie:
Mark van Boxtel
VitalFluid
[email protected] 
www.vitalfluid.nl 

Marcel Wolbrink
Petkus Selecta

[email protected] 
www.petkus-selecta.com 

Publicatiedatum: