Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Boland, Veilingmeester Planten Aalsmeer

Goede sfeer kenmerkte Trade Fair Aalsmeer

In onderstaande blog blikt Veilingmeester bij Royal FloraHolland Erik Boland (Veilingmeester in Aalsmeer op klok 15 bloeiende planten) terug op de marktontwikkelingen van de klok over de afgelopen week. Daarnaast kijkt hij vooruit richting de feestdagen en deelt hij zijn indrukken van de Trade Fair Aalsmeer.

De Trade Fair is voor veilingmeesters altijd een evenement om naar uit te kijken. Wij bezoeken het hele jaar door best veel kwekers, maar tijdens die dagen zijn er zoveel kwekers bij elkaar. Dan is het voor ons zeer efficiënt om kwekers, kopers en veredelaars te spreken. We geven bijvoorbeeld uitleg over het veilbeleid. En van de kwekers horen we wat ze voor het aankomende jaar verwachten en wat ze gaan telen. Zodat wij weten wat ons op de klok te wachten staat. Met deze informatie proberen wij dan ook om vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en zo een optimale prijsvorming te realiseren.

Impressie van de beurs
In de week voor Trade Fair Aalsmeer is het al aan het kriebelen bij mij. Letterlijk naast mijn kantoor begint dan de opbouw van de beurs. Per dag zie je de Trade Fair mooier en mooier worden. Op woensdag 9 november was het dan zo ver en mocht ik de beursvloer op. Drie dagen lang liep ik over de beurs en heb daar ruim 80 personen gesproken. Wat fantastisch mooi zag het eruit, zelf als je hier al jaren komt blijft het een prachtige beleving.

De sfeer onder kwekers en kopers was overwegend positief. Kwekers van met name bloeiende kamerplanten gaven aan dat ze vooral tot en met half april zeer goede vraag verwachten. Bepaalde kwekers vertelden ook beduidend minder te gaan produceren in verband met de energiekosten. Andere kwekers melden juist weer volledig over te gaan op ‘koude’ teelt. Grote kopers die bijvoorbeeld op Zuid-Duitsland zitten, vertelden mij dat ze voor het komende jaar gewoon door zullen gaan en dat consumenten daar normaal blijven kopen. Enkele kwekers meldden ook dat bepaalde orders nog niet definitief ‘ingekopt’ waren en bespeurden soms een wat afwachtende houding bij exporteurs.

Prijsvorming nu en verwachting komende weken
De nabeursweek begon prima met goede vraag en overwegend goede prijsvorming. Op de klok zien we de aanvoer van kerst gerelateerde producten zoals bijvoorbeeld Schlumbergera’s, Gaultheria, Kalanchoë, Hippeastrum, schalen met een kerstster erin, kerststerren, (snij)Amaryllis, (snij)Ilex en kerst arrangementen lekker oplopen. Ook de tijd van adventskransen is aangebroken. De verwachting richting de kerstverkopen zijn goed voor kerst gerelateerde producten. Gele, roze, paarse en oranje producten krijgen het lastig om redelijke prijzen te noteren. Chrysanten en Lisianthus zijn schaars en goed aan de prijs deze week.

Connect to grow
Ben je koper of aanvoerder en wil je meer weten over afzet of kopen via de klok van welke bloem/plant dan ook. Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager. Wij leiden je graag persoonlijk rond in de b(l)oeiende wereld van bloemen en planten.

Publicatiedatum: