Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Protocol naast praktijk in teeltlogboek: “Proactief handelen voor groot deel teelt”

Een teeltplan, dat hebben telers vaak al wel. In Excel, dat dan weer wel. En dat heeft nadelen. Reden voor het team binnen Klasmann-Deilmann dat aan Log & Solve werkt om de nieuwe functie ‘protocollen’ in te voeren in het digitale teeltlogboek.

“Met het toevoegen van protocollen, of teeltplannen zoals je het ook kunt noemen, zijn wij niet uniek”, zegt Co-Anne Kranenburg - van Waaij, productmanager voor Log & Solve. “Het grote voordeel bij ons is dat je in één programma aan de ene kant het teeltplan hebt, terwijl je aan de andere kant vanuit die planning direct ook je teelt kunt registreren. Daarmee heeft een teler het protocol en de praktijk direct naast elkaar. Dat maakt vergelijken en optimaliseren van het protocol makkelijker.”

Co-Anne en Gerard Flinterman, sinds 1 april accountmanager voor Log & Solve 

Extra alert
Met gebruik van de nieuwe functionaliteit kan de teler na gaan denken over wat er in de teelt zit aan te komen. “Nu doen telers dat natuurlijk ook al, maar in Excel is zo’n protocol moeilijker te delen met andere collega’s.” Voor bedrijven met meerdere locaties kan dat een nadeel zijn. “Log & Solve pak je er makkelijk bij op je tablet of mobiele telefoon, je kunt het overal in de kas openen en hebt direct snel inzicht.”

Bijvoorbeeld over plaagbestrijding.  “In Log & Solve kun je aangeven op welke momenten spint bijvoorbeeld vaak een probleem is. Eenmaal in de kas kun je hier dan extra op letten en direct ook registraties maken. Als je er niet telkens op gewezen wordt of niet zo mee bezig bent, ben je er minder alert op.” Een ander voorbeeld is bemesting. Telers hebben hier bemestingsschema’s voor. “Zulke schema’s moeten op een bepaald moment ingaan om een bepaalde groei of bloei te bereiken. Dat kan vrij nauw luisteren. Log & Solve helpt hier met planning.”

De jarenlange praktijkervaring van Klasmann-Deilmann in de internationale tuinbouw heeft het belang van op data gebaseerde teelttools aangetoond. Daarbij is de ervaring van de productmanager, afkomstig uit een kwekersgezin, dat een aanzienlijk deel van een teelt elk jaar vergelijkbaar is, zelfs ondanks verschillende weersinvloeden. “Als je dat goed in beeld hebt, levert dat inzicht op en kan een teler meer proactief gaan handelen op dat stuk van de teelt dat jaarlijks vergelijkbaar verloopt.”


Teeltprotocol. Klik hier voor vergroting

Op schema
In de functionaliteit ‘protocollen’ kan een teler ook kritieke prestatie-indicatoren invoeren. “Bijvoorbeeld als een teler een lengtegroei van 40 à 50 centimeter wil halen. Door dat constant in de gaten te houden en metingen bij te houden, krijgt een teler ook inzicht in of de teelt op schema ligt én het doel gehaald wordt.”

Nog interessanter is volgens de productmanager het over meerdere jaren bijhouden van dit soort aspecten. “De teler krijgt dan een groeicurve te zien. Een volgende stap in het protocol zou dan zijn om te zeggen: “Als ik niet op dit aantal centimeters zit op dit tijdstip, dan moet er dit gebeuren om het doel alsnog te halen.”” Zover is Log & Solve nu nog niet, maar hier gaat het wel naartoe in de toekomst.


Weergave groei in grafiek. Klik hier voor vergroting

Verbanden leggen
De toevoeging van protocollen is niet de enige ontwikkeling van Log & Solve. Een andere belangrijke toevoeging draait om gebruikersrechten. “De teler kan dit nu nog makkelijker instellen, ook gepersonaliseerd. Daarmee kan de gebruiker bepalen wie welke gegevens wel en niet kan zien. Met name vanuit grotere bedrijven met meerdere locaties is dit een vraag. Ook bedrijven die hun data willen delen met hun teeltadviseur vragen erom."

Sensoren
Op de planning staat het nog ‘visueler’ inzichtelijk maken van bepaalde data. “Daarbij moet je denken aan het in een grafiek met sensordata direct ook weergeven van data over plaagdruk. Dan zouden telers verbanden kunnen leggen over bijvoorbeeld de rol die vochtgehaltes in substraat hebben op het voorkomen van schimmels, ziekten en plagen.” De data waarmee Log & Solve werkt is onder meer afkomstig van sensoren. Zelf heeft Log & Solve samen met een sensorpartij ook een sensor ontwikkeld, een substraatsensor die het vochtgehalte en de pottemperatuur meet. Er wordt momenteel ook een andere sensor ontwikkeld om ook EC te gaan meten. “Een eerste prototype is onderweg.”

Voor meer informatie:
Co-Anne Kranenburg - van Waaij
Log&Solve
log.solve@klasmann-deilmann.com   
www.logandsolve.com