Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samenwerking rond CO2-opslag in container op Nederlandse en Belgische markt

Het Britse Carbon8 heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Return Carbon (onderdeel van de Return Group). Return Carbon is een Nederlands investeringsplatform dat zich met een Invest-and-Build-aanpak richt op bedrijven die de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie versnellen. Return Carbon zal samenwerken met Carbon8 om haar aanwezigheid op de Belgische en Nederlandse markt uit te bouwen. De Britten zijn gespecialiseerd in CO2 afvang, -gebruik en -opslag (CCUS) voor de zware industrie en hebben al een pilot gedraaid met CCUS bij afvalververwerker AVR in Duiven.

Carbon8 heeft een 'CO2-container' ontwikkeld die direct op locatie ingezet kan worden voor Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS). De gepatenteerde ‘Accelerated Carbonation Technology’ (ACT) van Carbon8 combineert industriële residuen (zoals as van afval van een EFW-installatie of elektriciteitscentrale op biomassa) met afgevangen CO2 om hoogwaardige aggregaten en landbouwmeststoffen te produceren. Deze nieuwe, CO2-negatieve producten kunnen worden gebruikt in bijvoorbeeld de bouwindustrie waardoor de cyclus van een circulaire waardeketen wordt gesloten.

De samenwerkingsovereenkomst met Return Carbon volgt op de investering van 5,79 miljoen euro in Carbon8 door Vicat (de internationale cementgroep), EDF Group en haar corporate venture capitaltak, EDF Pulse Ventures. De investering, die in juni 2022 werd aangekondigd, versnelt de groei van Carbon8 in het Verenigd Koninkrijk, continentaal Europa en de rest van de wereld.

Return Carbon wordt de strategische zakenpartner van Carbon8 in België en Nederland. Return Carbon zal in de twee landen projecten identificeren en verwerven waar Carbon8's technologie voor het afvangen en gebruiken van CO2 geschikt is voor toepassing. Return Carbon zal ook samenwerken met Carbon8 om de nodige toestemmingen en certificeringen te verkrijgen, evenals financiering uit de particuliere en openbare sector voor een reeks nieuwe projecten.

Carbon8-container bij cementproducent Vicat Group in Montalieu in Frankrijk

Maarten van Roon, Commercieel directeur van Carbon8: "We zijn zeer enthousiast over onze samenwerking met Return Carbon. Bij het selecteren van een regionale business partner viel het ons op hoe Return met succes technologiebedrijven heeft geholpen te groeien door transitie oplossingen voor industrie te ontwikkelen. Return Carbon investeert in de energietransitie en met Carbon8 leveren wij een van de technologische oplossingen hiervoor."

Sinds de oprichting meer dan tien jaar geleden is Return Group (voorheen Stecc Group) betrokken geweest bij de opbouw en groei van meer dan 25 bedrijven, waaronder de energietechnologie-bedrijven Sunrock (zonne-energie) en SemperPower (batterijopslag).

Martijn Verwoerd, medeoprichter en directeur van Return Carbon: "Met de ervaring van Carbon8 in de cementindustrie en het pilotproject bij AVR in Duiven, zien wij een buitengewone kans om met Carbon8's technologie voor het afvangen en gebruiken van koolstof een baanbrekende decarbonisatie oplossing voor industriële bedrijven te realiseren. Het biedt permanente opvang en opslag van CO₂, waardoor de zware industrie haar residuen beter kan beheren en tegelijkertijd de doelstellingen om klimaatneutraal te zijn kan bereiken. Met onze ervaring en kennis van projectontwikkeling in de Belgische en Nederlandse markt gaan we vaart maken om Carbon8 projecten te realiseren en te financieren."

Voor meer informatie:
Carbon8
enquiries@carbon8.co.uk 
www.carbon8.co.uk 

Return Carbon
info@returncarbon.nl 
www.returncarbon.nl 

Publicatiedatum: