Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VB tekent contract voor realiseren van bovengrondse installatie Aardwarmteproject Maasdijk

Onlangs heeft de geothermie-afdeling van VB de opdracht gekregen voor het ontwerpen en realiseren van de bovengrondse installaties voor Aardwarmte Maasdijk. Dit initiatief is een samenwerking tussen warmtecoöperatie Maasdijk en HVC met als doel duurzame warmte voor en met glastuinbouwbedrijven in het Westland te stimuleren en realiseren.

In het voorjaar van 2022 is er gestart met de boorwerkzaamheden. In totaal worden naar verwachting zes putten (drie doubletten) achter elkaar geboord. Daarbij bevinden de putten zich bovengronds enkele meters naast elkaar, maar ondergronds ligt dit enkele kilometers uit elkaar.

Bij een positief boorresultaat worden ruim tachtig glastuinbouw-ondernemers aangesloten op duurzame aardwarmte. Het gaat om ongeveer vijfhonderd hectare aan kassen met groenten, planten en bloemen. Dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van 333 voetbalvelden en staat gelijk aan het gasverbruik om meer dan vijftigduizend huishoudens in warmte te voorzien. De verwachting is dat de aardwarmte in de tweede helft van 2023 beschikbaar is in Maasdijk.

Hoe werkt aardwarmte?
Bij aardwarmte wordt warm water uit de grond gepompt en gebruikt om woningen, kassen en gebouwen mee te verwarmen. Hiervoor zijn 2 putten nodig, ook wel een doublet genoemd. Bij de ene put wordt water omhoog gepompt, waarbij een warmtewisselaar de warmte eruit haalt. Via de andere put gaat het afgekoelde water weer terug de grond in. De warmte wordt via het lokale warmtenet verspreid voor het gebruik in woningen, gebouwen en kassen. Uiteraard gebeurt dat op een veilige manier. Met de Industriestandaard Duurzaam Putontwerp garandeert de sector dat je aardwarmte veilig en verantwoord kunt winnen zonder risico voor de drinkwatervoorziening.

Voor meer informatie:
VB Geo Projects
www.vb.nl/nl/energy/82-aardwarmte 


Aardwarmte Maasdijk
www.aardwarmtemaasdijk.nl/ 

 

 

HVC
www.hvcgroep.nl/ 

Publicatiedatum: