Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Telen op het randje niet mogelijk zonder aandacht voor de bodem"

Door alle energieperikelen gaan we steeds meer op het randje telen. Soms pakt dat goed uit - met een graadje minder gaat het óók, wat terug in lumen is geen punt - maar er zijn grenzen. Waar dat is en wat er precies gecorrigeerd moet worden wanneer het fout gaat, is echter niet altijd duidelijk, en daarom is het zaak de vinger aan de pols te houden. Bovengrond én ondergronds.


Martien Melissant en Martijn Middelburg

Dat is een stokpaardje van Martien Melissant van Oro Agri, die zich in die hoedanigheid bezighoudt met gewasbescherming en bodemverbetering. Samen met Martijn Middelburg, die de tuin van Leen Middelburg Chrysanten aan de Hollewatering in Kwintsheul bestiert, deelt hij de stellige overtuiging dat de grond, de biologie en de vochthuishouding daarin van cruciaal belang zijn in de plantontwikkeling. En dat als je teruggaat in klimaat, je de bodem niet moet vergeten, zeker niet nu we naar de koude en donkere dagen gaan.

Nat minder nat, droog minder droog
Vocht is in iedere teelt belangrijk en zeker ook in de chrysanten. Toch kan vocht ook nadelige effecten hebben en is de watergift voor de plant een soort stress: de plant wordt nat, water is koud(er) en er zit tijdelijk minder zuurstof in de bodem. Transformer is een middel dat het water in de bodem gelijkmatig verdeeld. Daardoor wordt 'nat minder nat en droog minder droog', is het verschil tussen toplaag en de bodem daaronder kleiner en hoef je netto ook minder vaak water te geven. Daarnaast bevordert dit de beworteling, iets dat voor de vorming van een uniform gewas essentieel is.

Elke dag prikken
Daarom is optimalisatie van de watergift een voorwaarde voor een rustige teelt. Staat het gewas hier te nat en daar te droog, dat ziet de kweker dat direct aan zijn gewas en bijvoorbeeld aan het voorkomen van veel of weinig rotte blaadjes. Dat Transformer daarbij helpt staat voor Martijn vast. "We prikken elke dag wel om te kijken hoeveel vocht er in de bodem zit. Vroeger kon dat van dag tot dag vrij sterk variëren, terwijl we nu praktisch altijd op een normaal gemiddelde uitkomen. De watergift is daarom veel voorspelbaarder en automatischer geworden, iets waarvan mijn vader zou zeggen dat je zo geen chrysanten kunt telen."

Te nat is vragen om problemen
Vaak geef je teveel water, weet Martien. Het is ergens te droog en misschien ook ergens te nat, maar dan geef je toch water 'want dan hebben in iedere geval alle planten water gehad'. "Gevaar is dat je de plant geweld aandoet en deze verzwakt. En veel parasieten zoals Pythium of Rhizoctonia zijn in feite zwakte-parasieten, die toeslaan als de plant verzwakt is. Bovendien zie je ook dat bijvoorbeeld aaltjes, die in de chrysant een plaag vormen, beter gedijen in een (te) natte bodem."

Chrysant kan veel hebben, maar niet alles
"Je ziet dat de chrysant veel kan hebben", weet Martijn. "Toen met de sneeuw vorig jaar was het een week lang 13 graden in de kas, maar het gewas heeft het goed gehouden. En we zien nu dat een beetje minder licht, in elk geval bij ons, nog nauwelijks verschil maakt. Wat dat betreft is dit ook een leerzame tijd. Maar met gewasbescherming en watergift luistert het nauwer. In deze kap bijvoorbeeld", wijst hij terwijl we over het middenpad lopen, "konden we niet tijdig behandelen en beregenen, omdat de spuitboom stuk was. We waren een dag later en je ziet gelijk verschillen ontstaan."

Weerbaarder
Daarom is hij naar eigen zeggen met Transformer goed geholpen, het is een hulpmiddel voor meer weerbaarheid. Daarbij mag er steeds minder, de befaamde middelenkast raakt steeds leger, en ook dat maakt dat men steeds meer oren heeft naar innovatieve oplossingen als deze.

Voor meer informatie:
Oro Agri
info-eu@oroagri.com 
www.oroagri.eu

 

 

Leen Middelburg Chrysanten
martijn.middelburg@leen-middelburg.nl
www.zentoo.nl