Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"kweker betaalde netjes voor nette verwerking"

OM eist boete voor verwerking vervuild tomaten- en paprikaloof

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag tegen een Fries vleesveebedrijf een boete geëist en ontneming van 36.000 euro. Het bedrijf nam meer dan 1000 ton tomaten- en paprikaloof in ontvangst, sloeg het op en verwerkte het, terwijl het loof vervuild was met onder meer plastic. De verwerking geschiedde zonder vergunning. 

In december 2018 constateerde de FUMO (De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) dat een Agrarisch Handel- en Loonbedrijf verontreinigd groenafval had opgeslagen. Het zou gaan om tussen de 1.000 en 1.500 kuub tomaten- en paprikaloof dat vermengd was met nylondraad, klemmetjes en flesjes. Dit afval was afkomstig van een transportbedrijf dat dit groenafval had getransporteerd naar een aantal erkende en niet erkende verwerkers, waaronder het vleesveebedrijf uit de gemeente Súdwest-Fryslân. In oktober werd bij dit bedrijf een zeer grote hoeveelheid tomatenloofafval aangetroffen.

De officier van justitie stelt: “In de handel van afvalstoffen gaat veel geld om. Daarnaast is de handel met heel veel regels omgeven. Dat is niet voor niets. Steeds vaker zien we dat afvalstoffen op een verkeerde plek in het milieu belanden, terwijl de kweker netjes betaald heeft voor een nette verwerking van het afval. Die nette verwerking volgt vervolgens niet. Er wordt gekozen voor een goedkopere oplossing en de boer denkt makkelijk geld te verdienen. Degene die hier de gevolgen van ondervindt, is het milieu. Het vleesveebedrijf dat in deze zaak voor de verwerking zou zorgen, heeft de afvalstoffen deels gezeefd en op het land uit gereden. Het overgebleven afval is verbrand.”

Strafeis: geldboete en ontnemingsvordering
De officier van justitie vindt, gelet op bovenstaande, een geldboete van 8.000 euro, waarvan 3.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, op zijn plaats. Daarnaast eist het OM een ontnemingsvordering van 36.280,80 euro. Bij het bepalen van de strafmaat is gekeken naar het afval dat in totaal naar het bedrijf is toegegaan, dat het delict al enige tijd terug is gepleegd en of het verdachte bedrijf al eerder is veroordeeld.

Eerder veroordeelden in dit onderzoek
De medeverdachten in dit onderzoek zijn al eerder veroordeeld door de rechtbank. Het transportbedrijf dat het groenafval van de kweker had overgenomen, kreeg eerder, in september 2022, een boete van 15.000 euro waarvan 5.000 euro voorwaardelijk opgelegd. De twee bedrijven die het afval weer hadden ontvangen van het transportbedrijf, Het Agrarisch Handel- en Loonbedrijf en het transportbedrijf, Mesthandel en Veevoeders, kregen respectievelijk voorwaardelijke geldboetes van 7.500 euro en 8.000 euro.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak in deze zaak.

Bron: Openbaar Ministerie

Publicatiedatum: