Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV-lichtval vangt mannetjes én vrouwtjes van Turkse mot

Het stiekem binnensluipen van één enkele Turkse mot in een kas kan grote problemen geven. De nachtvlinder met de wetenschappelijke naam Chrysodeixis chalcites kan zich eenmaal in de kas razendsnel vermenigvuldigen. “Als je de eerste aantasting door de rupsen mist en ook de tweede generatie niet weet te stoppen, dan vreet de derde generatie gegarandeerd je kas kaal”, weet Peter Kerkhof van LedsProtect. Dat rampscenario voor telers komt nagenoeg niet voor, omdat telers steeds beter bij de les zijn. UV-lichtvallen van LedsProtect helpen telers daarbij, zowel bij monitoring als bij bestrijding van deze en heel wat andere plagen.


Het nieuwste model UV-lichtval van LedsProtect is ‘s nachts niet te missen.

Dat doen de vallen al jaren, maar sinds vorig jaar is er een vernieuwde versie van de val beschikbaar. Met een fluorescerende vangbak, betere LED-belichting en lenzen is de val nog aantrekkelijker gemaakt voor plaaginsecten. “We zijn met de vernieuwingen nog beter in staat lager in de UV-waardes van het LED-licht te zitten. Insecten zijn gevoelig voor UV tot een bepaalde golflengte. Je wilt met de val precies op de piek van de golf zitten. Speciaal kunststof laat het UV-licht goed door. We zijn één van de drie bedrijven wereldwijd die deze speciale kunststof gebruiken.”

Turkse mot
In heel veel teelten is Turkse mot een probleem, van sierteelt tot vruchtgroenten. “De rupsen zijn echte alleseters.” Peter noemt als voorbeeld een chrysantenkweker die last van de rupsen en de motten had. “Deze teler heeft een aantal maanden terug meerdere vallen weggehangen en nu vangt hij de motten goed weg.”

Als advies geeft LedsProtect telers mee om negen vallen per hectare op te hangen. Een val heeft een bereik van zo’n vijftien meter. “Motten zien hooguit tien tot vijftien meter. Meer licht geven om de val nog feller te maken heeft geen nut, blijkt uit testen”, weet Peter.

Mannetjes én vrouwtjes vangen
De plaagbestrijdingsspecialist noemt specifiek de Turkse mot een ‘behoorlijk bewegelijke nachtvlinder’. Omdat de vlinder zich ook goed laat lokken voor UV-licht is de mot goed weg te vangen uit de kas. Met de lichtvallen kunnen telers de plaag dus bestrijden, maar Peter waarschuwt dat de vallen voor telers niet de enige oplossing zijn bij problemen. “Wel helpt de val telers problemen oplossen.” Dit omdat de val ook helpt bij het monitoren en signaleren van plagen. “Voor signaleren van plagen is de val ideaal, omdat wij ook vrouwtjes vangen en niet alleen mannetjes zoals bij feromoonvallen. Hierdoor geeft wat je in de val vindt een goed beeld van hoe zwaar de besmetting is.”



Strategisch ophangen
Peter moet lachen bij de vraag of hij weleens van telers te horen krijgt dat de val ‘niet werkt’ omdat er geen motten in zitten. “Zeker, dat hoor ik inderdaad weleens. Mijn antwoord is dan dat de teler zijn zaakjes juist goed op orde heeft. Ik ken geen teler die zelf bij kan houden hoeveel beestjes er bijvoorbeeld via zijn ramen naar binnen vliegen.”

Een laatste advies van Peter is om de vallen op strategische plekken op te hangen. “Door de vallen op die plekken te hangen waar de teler dagelijks langskomt, is het makkelijk om plagen te scouten. Steeds meer telers houden goede scoutingsschema’s bij. Zowel de overheid als grote afnemers van producten willen geen chemie meer, dus de middelen voor bestrijding die vroeger goed werkten als het een keer uit de klauwen liep, komen niet meer terug. Onze vallen zijn daarom een steeds belangrijker onderdeel in de plaagbestrijding van telers.”

Voor meer informatie: 
Peter Kerkhof
LedsProtect
pkerkhof@ledsprotect.com
info@ledsprotect.com  
www.ledsprotect.com