Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oud-teler Mark Bruinen ondersteunt telers op tal van vlakken

Of het een rustigere winter wordt? Mark Bruinen herhaalt de vraag. “Nee, dat valt wel mee. Bovendien hebben we het graag zo druk mogelijk.” Dat blijkt ook wel na een blik op de website van M-Force Horti Solutions v.o.f. Het dienstenpakket is breed. Teeltadvies, personeelsmanagement of storingsdienst, Mark doet het allemaal om telers te ondersteunen.

Specialisatie
Sinds 2011 is de oud-chrysantenteler actief als dienstverlener in de tuinbouw. Opvallend is de specialisatie in de paprikateelt. Mark noemt het zelf ‘stom toeval’. “Toen ik voor mijzelf begon kwam dat al snel op mijn pad. Een teler in de buurt had een teeltspecialist nodig. Die taken namen wij op ons.” Mark zegt ‘wij’. Dat betekent Mark als man in het veld, en zijn vrouw die voor de administratie en planning zorgt. “Zij stelt bijvoorbeeld ook teeltschema’s op.” Daarnaast kan Mark vanuit zijn netwerk bij drukte rekenen op extra specialisten.

Al snel bleek dat Mark in de paprikateelt actief kon blijven. “Ik heb mijzelf er vanaf het begin in gespecialiseerd. Ik vond het een nog uitdagendere teelt dan de chrysantenteelt.” Tegenwoordig bestaat zijn klantenbestand overwegend uit chrysanten- en paprikatelers. “Eigenlijk lijken beide teelten best wel op elkaar. Bij een jong plantje zorg je voor een wat vlakker klimaat en als het gewas groter groeit, ga je generatiever sturen. Het grootste verschil is dat chrysant een korte dagplant is, terwijl paprika enorm lichtminnend is. Maar los daarvan zijn er aardig wat overeenkomsten qua aansturing, temperatuur en klimaat.”

Back-up
In zijn werk komt Mark overal in Nederland. De focus van het bedrijf ligt op Agriport A7, in de buurt van Andijk waar M-Force gevestigd is, Westland, de regio Bleiswijk en nog enkele andere glastuinbouw-gebieden. “In geval van een avondklus verder van huis blijf ik overnachten.” Het typeert hoe Mark zich inzet voor telers. Ook met bijvoorbeeld storingsdiensten. “Vroeger, toen ik zelf nog teler was, ging ik eigenlijk niet op vakantie. Je was altijd bang voor storingen, om dingen los te laten en had geen back-up. Wij willen die back-up voor telers zijn.”

Mark wijst erop dat telers vroeger gebruik konden maken van de zogenaamde ‘bedrijfsverzorging’, waarin telers konden rekenen op ervaren invallers. “Nu bieden wij die service gewoon. Voordat we gaan waarnemen, doen we een kennismakingsronde op het bedrijf. Op die manier weten we waarop we moeten letten en waar eventueel problemen kunnen ontstaan. Daarop kun je dan anticiperen.”


De thuisbasis van M-Force op kantoor in Andijk

Uitdagend paprikajaar
2022 bleek een uitdagend paprikajaar voor telers. Mark zag het in het veld ook terug. “Luis is echt een ding geweest, naast uiteraard energie. Wij kunnen luis niet voorkomen, maar reiken telers wel preventietips aan. Belangrijk is tegenwoordig het goed en vroeg inzetten van biologische bestrijders. Toch kan dan nog altijd weleens chemisch bestrijden nodig blijken. Als dat zo is, moet je ook durven een x-aantal spuitschema’s op te stellen. Ook hier helpen wij telers mee.”

Uitval in de paprika’s was een ander probleem dit jaar. Diverse onderzoeken werden al gedaan, weet Mark. “In onze optiek heeft het zeker te maken met energiezuiniger telen. Telers die droger zijn gestart met hun substraat lijken minder problemen te hebben gehad dan telers die net wat natter zijn gestart. Ik heb alsnog topproducties gezien bij telers die vrij van problemen zijn gebleven. In een koudere teelt moet ook de watergift aangepast worden. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je te veel water geeft en de plant al vroeg verzwakt. Vroeger vielen dat soort fouten minder op, maar toen kon je makkelijker harder stoken om de plant toch op de been te houden.”

Extra paar ogen
Als oud-teler kan Mark altijd teruggrijpen op zijn praktijkervaring. Bij gewasbescherming helpt dat ook. “Je weet welke plagen er zijn, maar ook hoe dingen in de praktijk werken in de kas. Dat gaat dan bijvoorbeeld ook over spuitapparatuur werkt. Hoe stel je die bijvoorbeeld optimaal af? Een extra paar ogen kan soms helpen om toch nog die ene fout te voorkomen door iemand die dagelijks de gewasbescherming verzorgt toch maakt. Als teler van een groot bedrijf is het niet mogelijk overal zicht op te houden.”

Datzelfde geldt voor arbeid, ziet Mark. “Telers werken met buitenlandse medewerkers. Dat levert soms communicatieproblemen op. Als ons dat opvalt, dan durven wij er ook weleens op te wijzen dat misschien het aanstellen van een personeelslid die meerdere talen machtig is kan helpen of door het aanstellen van de juiste personen op de juiste plek, om maar een gekke dwarsstraat te noemen.”


's Nachts door M-Force uitgevoerde bestrijding/ontsmetten d.m.v. foggen

Winterperiode
Wat de diensten van M-Force onderscheidend maakt is dat er tijd is om net even verder te kijken. “Wij kijken verder dan alleen de teelt en de stand van het gewas. Lijkt er iets mis met de watergift? Dan schromen wij niet om ook daar even een blik op de installatie te werpen. Wij proberen te doen wat anders de teler zelf zou doen. Telers hebben vandaag de dag zoveel taken dat zij lang niet meer alles kunnen doen. Daar kunnen wij het verschil voor hen maken.”

Oók als de kassen deze winter even wat langer leeg blijven staan, verwacht Mark. “Dat is juist het moment om eens even alles goed op een rijtje te zetten.” In de paprikateelt is de winterperiode zonder belichting altijd al wat rustiger. “Hier zie ik als grootste verandering vooral de installatie en het gebruik van meer schermen.” In de chrysanten is er deze winter sprake van een grotere verandering. “Sommige telers kiezen voor (full) LED en telen door, anderen hebben nog SON-T boven het gewas hangen of draaien op een ketel.” Telers met full LED heeft Mark nog niet als zijn klanten. “Vooral de telers met slechte gasposities worden nu zwaar afgerekend en moeten soms harde keuzes maken. Waar mogelijk proberen wij óók met deze telers stappen te blijven zetten en naar oplossingen te zoeken.”

Voor meer informatie:
Mark Bruinen
M-Force Horti Solutions v.o.f.
Handelsweg 8
1619 BJ Andijk
06 – 255 233 30
info@m-forcehs.nl 
www.m-forcehs.nl