Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Provincie Gelderland draagt bij aan ontwikkeling Breeding Accel

Met de opening van een moleculair lab in de PlantXperience van Schoneveld Breeding, hebben de partners van samenwerkingsverband Breeding Accel meer slagkracht gecreëerd. De toekenning van een POP3 aanvraag van de provincie Gelderland draagt eraan bij dat Breeding Accel als innovatief kennisplatform gericht en gefocust snelheid kan maken op het gebied van merkerontwikkeling in de sierteeltsector.

Merkers
Moleculair bioloog Koen Pelgrom van Schoneveld Breeding vertelt. “Door de toekenning van de subsidie is het nu mogelijk om merkers te gaan draaien in het lab. Daarmee kunnen we herkenningspunten op het DNA vinden om zo planteigenschappen te volgen tijdens het veredelingsproces. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar bloemkleur, maar op den duur ook naar meer complexe eigenschappen zoals ziekteresistenties. Met behulp van merkers geven we de veredelaars een nieuwe tool om efficiënter en sneller te kunnen selecteren op bepaalde eigenschappen. Daarnaast kunnen de partners van Breeding Accel in het gezamenlijke lab kennis uitwisselen met protocolontwikkeling.

Subsidie
De benodigde apparatuur voor merkeronderzoek kon worden aangeschaft dankzij de toekenning  van een POP3 subsidie van de provincie Gelderland na een gezamenlijke aanvraag van Fresh Forward en Schoneveld Breeding. De aangeschafte apparatuur wordt door alle partners binnen Breeding Accel gebruikt.

Breeding Accel
Breeding Accel ontstond in 2014 en bestaat uit KP Holland, Interplant Roses, Schoneveld Breeding, Sion Young Plants en Fresh Forward. Recent is daar ook Royal Van Zanten bij gekomen. Alle partners staan voor dezelfde uitdagingen, maar allemaal in andere gewassen. Door slim samen te werken, kunnen de bedrijven elkaar verder helpen.

bron: Schoneveld Breeding

Publicatiedatum: