Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Macrolophus bijvoeren om populatie op het gewenste niveau te houden belangrijk"

Het aantal Macrolophus loopt al jaren terug in de maanden juli/augustus/september. Dat is de ervaring van de gewasbeschermingsspecialisten van Koppert. Ook nu zien zij dit op enkele bedrijven weer gebeuren. Er kunnen diverse oorzaken voor zijn.

Het aantal plaaginsecten is al een aantal weken te laag voor de grote populatie Macrolophus. Er is dan te weinig aanbod van eiwitten, die noodzakelijk zijn voor de ei-afzet. De vrouwtjes zullen bij een eiwit-tekort minder eieren produceren. Vervolgens neemt de nieuwe aanwas van nimfen in de populatie af en dus ook  de aantallen per plant. Ook de nimfen hebben eiwitten nodig om te kunnen overleven. Het probleem is vaak dat je hier pas aan denkt op het moment dat de aantallen in het gewas daadwerkelijk hard afgenomen zijn. De plaagdruk (witte vlieg, rupsen enz.) zal dan snel toenemen.

De toenemende plaagdruk betekent ook dat er dan wel weer een groter aanbod aan voedsel (eiwitten) komt waardoor er weer meer eieren afgezet kunnen worden. Maar vaak ontbreekt de tijd om weer een volwaardige populatie op te kunnen bouwen voor het najaar. De dagen worden korter, de temperatuur neemt af. Het is verstandig om, op het moment dat de populatie nog op een goed niveau is, te starten met het bij voeren van Artefeed. Om het niveau van de populatie op hetzelfde niveau te laten voortbestaan is het raadzaam om met een bepaalde frequentie en hoeveelheid per hectare bij te voeren. 

Ook is het aanneembaar dat wanneer de populatie op een hoog niveau is geweest en de plaagdruk op een moment te laag is, de weerbaarheid van de Macrolophus achteruitgaat. De kans op sterfte door verhongering of ziektes neemt dan toe. 

Entomophtora is ook één van de oorzaken die de populatie flink kan reduceren. Entomphtora is een (parasitaire) schimmel die het insect binnendringt en goed gedijt in een omgeving met een hoog vochtigheidsgehalte van de lucht. De vraag is of de schimmel ook zo snel zou rond zou gaan, wanneer de Macrolophus door het extra bijvoeren een goede weerbaarheid heeft.

Al met al voldoende reden om de populatie goed op pijl te houden door middel van het bijvoeren met Artefeed.

Voor meer informatie: 
Koppert 
info@koppert.com
www.koppert.com

Publicatiedatum: