Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

22 projectconsortia dingen mee naar subsidie in innovatieprogramma

In totaal 22 projectconsortia, gevormd door mkb’ers, fieldlabs en ketenpartners uit de regio, dienden afgelopen maand een voucheraanvraag in bij het innovatieprogramma Energie & Klimaat.
Er werd voor meer dan een miljoen subsidie aangevraagd, deelt Innovation Quarter. Aanvragen kon alleen door gezamenlijk een gedegen projectplan in te dienen. Uiterlijk 1 december maakt Innovation Quarter bekend welke projecten er daadwerkelijk een voucher toegekend krijgen en deze ronde van start gaan. Er is € 325.000,- beschikbaar voor deze voucherronde. 

Twaalf consortia zijn inmiddels uitgenodigd om te komen pitchen. Een voucher biedt bedrijven (financiële) ondersteuning om een innovatie te testen. Dit kan in de vorm van een toepassingsstudie, fieldlabtesting of real-life-testing. Bedrijven vergroten hiermee hun kans op succesvolle marktimplementatie.

Het innovatieprogramma Energie & Klimaat stimuleert verschillende partijen uit de keten samen te werken op thema’s die voor de regio belangrijk zijn: verduurzaming van de gebouwde omgeving, grootschalige opwek en opslag van energie, elektrificatie van de industrie en circulaire grondstoffen in de industrie. Fieldlabs spelen een belangrijke rol in het borgen van de kennis en ervaring die in de projecten wordt opgedaan.

De opbrengst: van veilig waterstofvervoer tot automatisch gescheiden textielafval
De meeste projectplannen kwamen binnen op het thema gebouwde omgeving en zijn gericht op fieldlabtesting. Ook zaten er diverse mooie plannen tussen voor toepassingsstudies en real-life-testing. Voorbeelden van innovaties die werden ingediend zijn: drijvende energie-opwek van wind-, zon- en golfenergie; slimme aansturing van warmtepompen en buffers; duurzame lichtgewicht bouwmaterialen zoals hennep; en automatisering van het scheiden van textielafval.

Matthijs Damm, projectmedewerker Energie & Klimaat: “Een project dat mogelijk grote impact kan hebben, is dat van Voyex. Zij ontwikkelen een Liquid Organic Hydrogen Carrier (LOHC). Daarmee is het mogelijk om waterstof over grote afstanden en in grote hoeveelheden veilig te transporteren. Dit is een uitdaging die voor het Rotterdamse havengebied cruciaal is om een sleutelrol te spelen in de waterstofeconomie van Europa.”

Vervolg programma Energie & Klimaat
Op 2 november staan de pitches gepland. Matthijs: “Bij de pitches gaan we een stuk dieper in op de casus om haalbaarheid en waarde te toetsen. De eerste beoordeling is een instrument om op hoofdcriteria van een grote groep een eerste selectie te maken. Bij de pitch is het belangrijk dat er vertrouwen ontstaat in het voorstel en de uitvoerbaarheid en ontwikkeling van de innovatie.”

Bedrijven die deze ronde gemist hebben en interesse hebben in het programma, kunnen begin volgend jaar weer indienen.

Bron: Innovation Quarter 

Publicatiedatum: