Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erwin Buschgens, BQ Support

"Start het plantseizoen met gezond uitgangsmateriaal"

Nu de verwerking van de tulpen er nagenoeg op zit, is dit het uitgelezen moment om plantgoed en afbroei te toetsen op virus. Bij BQ Support komen de monsters volop binnen. Praktijkadviseur Erwin Buschgens signaleert een sterk groeiende behoefte in de sector om de virusstatus van partijen tulpen in kaart te brengen.

Vooruitlopend op het plantseizoen zijn veel telers nu hun plantgoed aan het nakijken. “Als je dan toch je tulpen over de band hebt gaan, pak er dan gelijk een paar bollen uit om te laten toetsen”, adviseert Buschgens. “Het is belangrijk om te weten wat de virusstatus van een partij is voordat deze de grond in gaat. Met de juiste informatie kun je een weloverwogen keuze maken. Soms is het viruspercentage zo hoog, dat het beter is om een partij af te bouwen. Hetzelfde geldt voor partijen tulpen die je aankoopt. Zorg ervoor dat je met gezond uitgangsmateriaal verdergaat.”

Het gaat met name om de virussen TVX en TBV. BQ Support kan deze virussen aantonen met behulp van een ELISA-toets. “Telers gaan daar steeds meer gebruik van maken”, merkt Buschgens. Een ontwikkeling die volgens hem inherent is aan de toenemende virusdruk in de sector. “De noodzaak om te toetsen groeit. Het is positief dat telers zich daar steeds meer bewust van zijn en beslissingen nemen op basis van de uitslagen die zij ontvangen. Dat komt de algehele kwaliteit op termijn ten goede.”

bron: BQ Support

Publicatiedatum: