Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Extra aandacht voor waterkwaliteit tijdens teeltwisseling is essentieel"

Komende periode wordt er weer volop van teelt gewisseld. In de laatste maanden van het jaar worden gewassen geruimd en kassen grondig schoongemaakt om te kunnen starten met een nieuwe teelt. De teeltwisseling vereist extra aandacht voor waterkwaliteit. Daarop wijst Arthur van den Berg in onderstaande bijdrage van Glastuinbouw Waterproof. Het water dat is gebruikt voor de schoonmaak kan voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen bevatten en mag niet op de sloot worden geloosd.

Ook het uitlekwater van substraatmatten en groenafval mag niet in de sloot terechtkomen. Zorg dat de containers met groenafval op het erf niet lekken naar het erf en oppervlaktewater. Vang het lekwater op, dit moet worden geloosd op het riool. Ondanks de aandacht hiervoor zien waterschappen toch dat het niet overal goed gaat, daarom zijn hun handhavers in deze periode extra alert.

Waterkwaliteit
Rond de teeltwisseling is vaker sprake van grote vervuilingen in de sloten. Dit meten de waterschappen in overschrijdingen van waterkwaliteitsnormen in de sloten. Dit is slecht voor de waterkwaliteit en brengt daarbij ook nog de toelating van gewasbeschermings-middelen in gevaar, zo benadrukken de hoogheemraadschappen van Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard, die samen met Glastuinbouw Nederland partner zijn van de Emissieloze kas.

Bewust omgaan met de waterstromen bij teelwisseling is daarom van groot belang. Onnodige lozingen kunnen vaak relatief eenvoudig worden voorkomen. Een goede planning van de teeltwisseling en kennis van de waterstromen (het watersysteem) op het bedrijf is van groot belang.

Water hergebruiken
Ook tijdens het opstarten van de nieuwe teelt is het van belang om lozing te voorkomen en zoveel mogelijk water te hergebruiken. Op de website van Glastuinbouw Waterproof staan veel tips over het voorkomen van lozingen rondom de teeltwisseling. Er is ook een flyer beschikbaar met praktische tips en aandachtspunten om lozingen naar de sloten te voorkomen. Daarnaast is er een uitgebreidere brochure met de ‘Werkwijze voorkomen emissie teeltwisseling substraatteelt’. Ondernemers die de regels overtreden brengen schade toe aan het imago van de branche en brengen bovendien het middelenpakket in gevaar, waarschuwen de waterschappen. Een goede waterkwaliteit is een gezamenlijk belang.

Extra alert en extra controles
De teeltwisseling is ook een goed moment om het watersysteem te controleren. Als de kas leeg is, is het vrij gemakkelijk om leidingen, afvoeren, drainage, goten en dergelijke te controleren en indien nodig te repareren.

De teeltwisseling is een drukke periode waarin veel moet gebeuren in een korte tijd. De waterkwaliteit mag daarbij niet uit het oog worden verloren. Daarom zijn toezichthouders in deze periode extra alert, waar nodig wordt er gehandhaafd en strafrechtelijk opgetreden.

Bron: Glastuinbouw Waterproof 

Publicatiedatum: