Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vervolgonderzoek Plantenna op zoek naar participanten

Meer inzicht in droogtestress dankzij innovatieve sensortechnologie

In het project 4U.Plantenna pogen onderzoekers middels nieuwe, innovatieve sensoren op non-invasieve wijze te meten hoe een plant omgaat met droogtestress. Afgelopen zomer organiseerde men hiertoe een proef bij Delphy met tomatenplanten, waarin deze technologieën werden getest. Hoewel van definitieve uitkomsten nog geen sprake is zijn verrassende inzichten opgedaan en zoekt men nu partijen om een en ander in de praktijk nader te bestuderen.

We spreken met Liselotte de Vries, business developer voor het AGTech Institute bij de TU Delft, en Marie Claire ten Veldhuis, professor aan diezelfde universiteit en o.a. gespecialiseerd in (plant)watermanagement. In het project is men primair geïnteresseerd in de vraag hoe, op basis van directe observaties, een plant reageert op stress. En, in het verlengde daarvan, op ingrijpen van de mens. Dat in tegenstelling tot de meer gangbare praktijk, waarbij men op basis van afgeleide kennis (bijvoorbeeld de gemeten temperatuur of luchtvochtigheid) actie onderneemt.

In de proef is gebruik gemaakt van een hele reeks technieken: ultra sound en radartechnologie (waarmee bijv. luchtbelletjes gedetecteerd kunnen worden), een Stomatoscoop (een mini-microscoop gericht op het blad die het openen en sluiten van huidmondjes kan zien), Distributed Temperature Sensing-technologie (waarmee een 3D kaart van de temperatuur in en om de plant gemaakt kan worden), mini-weersstations en 2Grow sensoren (een soort ‘manchet’ om de plantstengel die de sapstroom en diameter-variatie meet). Op die manier is een berg aan gegevens verzameld, waarbij het nu de uitdaging is daar ‘sense’ van te maken.

Hoewel men daar nu nog druk mee bezig is, kan springen al wel enkele opvallende observaties in het oog. Zo zou je verwachten dat onder droge omstandigheden huidmondjes direct dicht zouden gaan, maar dat is niet per se het geval. Het duurt veel langer dan gedacht en ook de sapstroom reageert anders dan intuïtief beredeneerd. De plant lijkt heel efficiënt gebruik te maken van elke druppel beschikbaar water, dankzij het dikke pakket wortels in de mat en verdeling van de watervoorraad in de ca. 8 meter stengels. Kortom, precies het soort kennis dat de teler tools in handen kan geven nog beter te sturen.

Wie doet mee?
Met Plantenna heeft men dus twee doelen: het in de praktijk toepasbaar maken van voornoemde nieuwe sensortechnologieën enerzijds, en de data die hiermee verkregen wordt effectief bruikbaar te maken voor teeltoptimalisatie anderzijds. Om deze doelen te halen zoekt men nu partijen uit de sector die willen aanhaken. Een voorstel voor een vervolgonderzoek is in de maak en wordt binnenkort ingediend bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO). Volgend jaar of het jaar daarop moet het onderzoek, onder begeleiding van onderzoekers van de verschillende universiteiten en enkel promovendi, van start gaan.

Geïnteresseerden melden zich bij Liselotte of Marie Claire. Gelieve dit spoedig te doen, omdat men reeds volgende maand een voorlopig onderzoeksplan wil indienen. Tegelijkertijd wenst men juist de combinatie met de praktijk en zal het vervolg dan ook een zeker ‘open’ karakter hebben. Bij positief advies van NWO wordt in het voorjaar het definitieve plan ingediend. Oftewel, later aanhaken kan altijd nog. 

Voor meer informatie & aanmelden:

Liselotte de Vries - Liselotte.deVries@tudelft.nl
Marie Claire ten Veldhuis - .A.E.tenVeldhuis@tudelft.nl

www.4tu.nl/plantenna