Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
natrium-onderzoek van Kennis in je Kas

"Phalaenopsis toch niet overgevoelig voor natrium"

Het natrium-onderzoek van Kennis in je Kas heeft in phalaenopsis aangetoond dat het gewas toch niet supergevoelig is voor natrium. In een filmpje over de resultaten van dit KijK-onderzoek, gemaakt voor het Water- en PlantgezondheidEvent van donderdag 13 oktober, deelt teeltspecialist Henri Butterman van PikoPlant uit Nootdorp zijn ervaringen met dit onderzoek.

"Er bestaat geen richtlijn voor het natriumgehalte in het gietwater, maar we namen altijd aan dat deze erg laag was", geeft Butterman aan. "Van daaruit is besloten om hier gezamenlijk onderzoek naar te laten uitvoeren." Gedurende een jaar is onderzoek uitgevoerd in een kas bij Wageningen University & Research  in Bleiswijk. De voorzichtige conclusie tot nu toe is dat phalaenopsis toch niet supergevoelig is voor natrium. "Een gehalte van 6 mmol/l  en zelfs 10 mmol/l lijkt veilig, mits het kaliumcijfer niet onderuit gaat. Hier ligt gelijk de nieuwe uitdaging. Om het kaliumcijfer hoog genoeg te houden moet de totale EC flink worden verhoogd. Dit kan makkelijk voor problemen zorgen bij drogere potten.”

PikoPlant heeft van dit KijK-onderzoek weer veel geleerd. "We weten nu ook dat er nog meer onderzoek nodig is om aan de toekomstige lozingseisen te voldoen.”

Bekijk de video hier.

Publicatiedatum: