Exportkrimp bloemen en planten in derde kwartaal

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit de eerste drie kwartalen van 2022 af met een exportwaarde van 5,6 miljard euro: een min van 2%. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De export van snijbloemen deed het beter met een plus van 1% naar 3,4 miljard euro, dan planten met een krimp van 5% naar 2,2 miljard euro.

“De laatste paar maanden krimpt de export van bloemen en planten geleidelijk”, concludeert Matthijs Mesken, directeur van de VGB. De export naar de grootste afzetlanden Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk laten een krimp zien. Voor Polen en Italië is nog een kleine plus genoteerd. “Onze sector verkeert in problemen door de energiecrisis waardoor kwekers noodgedwongen hun kas deels of geheel leeg laten. Dat leidt tot een daling en verschraling in het aanbod van bloemen en planten de komende tijd."

Ook handelsbedrijven worden geconfronteerd met sterk oplopende energie- en brandstof. “Samen met andere tuinbouworganisaties pleiten wij voor steun bij de regering in de vorm van een MKB-regeling om ondernemers perspectief te bieden. Wii willen graag dat consumenten kunnen blijven genieten van onze kwalitatief hoogwaardige bloemen en planten.”

bron: Floridata/VGB

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven