Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
WUR geeft update onderzoeksresultaten

Versnellen teelt calla lijkt mogelijk, hyacint laat zich niet opjagen

Greenport Duin- en Bollenstreek en WUR organiseerden het evenement GreenportLIVE: Update PPS Fundamentele Systeemsprong. Op dinsdag 4 oktober gaven onderzoekers in het project een update over de tot dan toe behaalde resultaten waarbij gekeken wordt naar anders en schoner telen.

De onderzoekers van de WUR hebben diverse presentaties gegeven. Op dinsdag 4 oktober praatten de onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) de sector bij tijdens GreenportLIVE: Update PPS Fundamentele Systeemsprong. Anders en schoner telen, met minder residu, gewasbeschermingsmiddelen en bemesting. Dit kan zomaar het ‘nieuwe normaal’ worden als de uitkomsten van het project PPS Fundamentele Systeemsprong goed blijven.

Uitkomsten per gewas
Van diverse gewassen werden de resultaten gedeeld. Er zijn behoorlijke verschillen tussen de onderzochte bolgewassen. Bij calla lijkt het mogelijk om de teelt te versnellen in de kas. Bij tulp is uitgebreid gekeken naar de fotosynthese en dat geeft nieuwe inzichten, de vermeerderingscapaciteit verhogen lijkt mogelijk, maar vraagt nog veel onderzoek. Hyacint laat zich moeilijk opjagen, maar daar zijn mogelijkheden in de vermeerdering, bijvoorbeeld door bollen te snijden of kleinere maten (12) te hollen. Bij narcis en amaryllis ligt de focus op het verhogen van het resultaat van het parteren. Bij amaryllis lijkt vroeg parteren en warm bewaren goed te werken. Dit zijn eerste resultaten, het onderzoek loopt nog ca. 1,5 jaar. Informatie is te vinden op de website van www.vitaleteelt.nl en de site van WUR.

Verdiepende themagroepen
In de themagroepen gingen de deelnemers uiteen, per thema: virusvrij, systeemsprong, calla, tulp en narcis & amaryllis. Hierin werden uitkomsten, maar ook uitdagingen besproken die kwekers en onderzoekers zien voor de toekomst en het project. 

Een aantal zaken kwam meerdere keren terug in de discussie, zoals bijvoorbeeld de kostenkant, behoefte aan resistente rassen en problemen met weefselkweekmateriaal. Ook kwamen er veel suggesties en tips langs, zoals meer onderzoek naar natuurlijke vijanden voor de bloembollen, meer geld voor meer lange termijn en meer fundamenteler onderzoek en goed kijken naar eerder onderzoek en vooral ook gebruik maken van de vele kennis uit de praktijk. Aanwezigen waren zich bewust van de uitdagingen die er zijn voor de sector, maar er is ook hoop dat men door innovatie weer oplossingen vindt.

Video en presentaties
Het plenaire gedeelte is volledig opgenomen en te vinden op de website van Greenport Duin- en Bollenstreek, daar zijn ook de presentaties die de onderzoekers gaven te bekijken. De aftermovie van de avond is binnenkort beschikbaar.

Voor meer informatie:
Greenport Duin- en Bollenstreek 
Leidsestraat 130F
2182 DS Hillegom
info@greenportdb.nl 
greenportdb.nl 

Wageningen University & Research 
Droevendaalsesteeg 4
6708 PB Wageningen
Tel.: +31 (0)317 480100
www.wur.nl

Publicatiedatum: