Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: gasprijs in maanden niet zo "laag" geweest als nu

De gasprijs is nog weer iets verder gedaald naar iets onder de 160 euro de MwH. We moeten terug naar begin juli om prijzen onder deze waarde te vinden, de prijs is al aan het zakken sinds eind augustus. Gas inkopen voor het eerste kwartaal van volgend jaar kan op de Title Transfer Facility (TTF) nu voor net iets minder dan 170 euro MwH. In onderstaande update weer een overzicht van de laatste ontwikkeling op dit gebied.

De gasprijs op de TTF van begin juli tot nu. Klik hier voor de actuele cijfers.

TEK
Het kabinet heeft zijn inventarisatie afgerond naar opties voor gerichte steun aan mkb-ondernemingen, die niet ontkomen aan een hoog verbruik. Voor deze zogenoemde energie-intensieve mkb’ers komt de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. Het energie-intensief mkb ontvangt dan steun ter grootte van een te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs (gas en elektra) van hun energieverbruik tot een vast te stellen maximum per onderneming (subsidieplafond). Kleinere kantoren en zzp’ers kunnen net als huishoudens gebruikmaken van het tijdelijke (per gisteren verruimd) prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling. Meer info leest u hier.

Inkomsten Vlaamse tuinbouw naar 0
De sterk gestegen energieprijzen, maar ook prijzen van allerhande grondstoffen en meststoffen, hakken er ook bij de Vlaamse tuinbouw hard in. Boerenbond becijfert de gemiddelde kostenstijging op +25% t.o.v. vorig jaar, een stijging die de feitelijke inkomsten nagenoeg tenietdoet.

Problemen breiden uit naar andere industrieën
VNO-NCW ziet overigens niet alleen de tuinbouw en de bakker om de hoek in de problemen komen, maar ook steeds meer grotere industriële (mkb-)bedrijven in de basisindustrie. Men baseert zich op cijfers van kennisnetwerk voor inkoop, contract- en supply management Nevi, die wijzen 'op een daling van de industriële productie en sombere vooruitzichten voor delen van de industrie'.