Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seed meets Technology: Anticiperen door te innoveren

Tholen - "Het is mooi om te zien hoe de beurs ook een beetje een reünie van 'oude strijders' in het vak is", sprak directeur Johan Kos van Vertify gisteren tegen het eind van dag 1 van Seed meets Technology. De achtste editie van de specialistische beurs is op dinsdag afgetrapt.

Drie dagen lang komen kenners uit het vak kijken wat er aan nieuwe technieken te vinden is én bijpraten met vakgenoten. Dit alles traditiegetrouw in week 39, de week van demonstraties bij de veredelingsbedrijven in de regio.

Internationaal
Opvallend op dag 1 was dat er, meer dan in de twee coronajaren waarin de beurs in aangepaste vorm wel doorging, weer van over de hele wereld mensen op de beurs rondliepen. Tot tevredenheid van de standhouders, waaronder veel terugkerende bedrijven, maar ook nieuwkomers, werd dag 1 drukker bezocht dan vorig jaar. Vandaag, woensdag, belooft de drukst bezochte dag te worden. Van coronabeperkingen is niet echt sprake meer, al ondervonden sommige bedrijven wel hinder van gecancelde vluchten op Schiphol.

Automatisering
Met op de achtergrond de kassen van Vertify ging het op de beurs niet echt over de energiecrisis, al werd er bij een broodje en een soepje in de goed verzorgde gratis horecagelegenheden wel over gediscussieerd. Soms druk gebarend werd de internationale gasten uitgelegd hoe allerlei bedrijven geconfronteerd worden met enorm gestegen kosten. 

Standhouders gaven, ernaar gevraagd, aan dat energie niet echt een onderwerp was in hun gesprekken met bezoekers. Als het al over kosten ging, dan ging het over de kosten van een nieuwe machine en over hoe automatisering een stuk van de ook hoog oplopende arbeidskosten weg kan nemen. "Willen mensen überhaupt nog wel de hele dag zaden tellen en sorteren?", vroeg een van de standhouders zich terecht af. 

Naast het bieden van een oplossing voor het arbeidsvraagstuk vertelden de standhouders ook graag over hoe hun apparatuur onder meer kieming van zaden verbetert of veel accurater zaden kan sorteren op kleur, gewicht of met vision technologie. Wat daarbij helpt, zo gaf een lachende andere standhouder aan, is dat 'de marges in de zaadindustrie vrij ruim zijn'. "Bedrijven blijven innoveren en staan niet stil."

Wet- en regelgeving
Een ander onderwerp jaarlijks op de beurs terugkerend onderwerp is wet- en regelgeving. Wat mag er nog wel met zaadcoatings en wat niet? Zeker is dat chemische middelen steeds vaker verboden worden, in ieder geval in Europa, en dat ook microplastics in de ban gaan. Ook in de rest van de wereld signaleert men die trend, waardoor men ook daar zich alvast op de beurs liet informeren over alternatieven voor zaaizaadbehandeling, om maar iets te noemen.

Over wat nu precies de deadlines zijn waarop iets niet meer mag, bestaat nog wel enige twijfel, zo bleek uit gesprekken op de beurs. De afschaffingsdata doen al jaren de ronde en veranderden ook nogal eens. In één van de stands had men het echter zwart-op-wit staan: 2028 is een jaartal om in de gaten te houden, want dan zijn microplastics in zaadcoatings Europees verboden. Steeds meer bedrijven anticiperen daar echter nu al op, werd erbij verteld. En dat antiperen door te innoveren, dat was eigenlijk overal op de beurs te zien. 

Meer foto's van de beurs volgen morgen op dit kanaal.

Voor meer informatie:
Seed meets Technology
info@seedmeetstechnology.com 
www.seedmeetstechnology.com