Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
net als groep EU-lidstaten

Glastuinbouw Nederland wil onderzoek EU-plan voor halvering gewasbescherming

De Europese Commissie heeft in juni een Verordening voor Duurzaam Gebruik van Gewasbeschermingsmiddelen (SUR) gepubliceerd. Europa wil het gewasbeschermingsmiddelengebruik halveren. Glastuinbouw Nederland is kritisch, zo blijkt uit de inbreng die de belangenbehartiger via interim-landbouwminister Carola Schouten (CU) meegaf aan de Europese Landbouw- en Visserijraad die op 19 september bijeenkwam. 

Jesse Schevel van Glastuinbouw Nederland schrijft erover. Glastuinbouw Nederland is kritisch op het volgens Schevel 'onwerkbare wetsvoorstel' en steunt de oproep van elf EU-lidstaten om de impact van deze wet op de Europese voedselsoevereiniteit te onderzoeken. LNV steunt dit voorstel momenteel nog niet, stipt de Specialist Public, Government & International Affairs bij Glastuinbouw Nederland aan.

De SUR heeft volgens Schevel enkel tot doel het gebruik van chemische gewasbescherming te halveren, zonder concreet handelingsperspectief voor telers. Het wetsvoorstel grijpt daarmee hard in op bedrijfsniveau. Zo kiest de Commissie voor kilogramreductie. Kilogramreductie zegt echter niets over de milieu-impact, zo herhaalt Schevel wat eerder al Helma Verberkt, destijds beleidsspecialist plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland, herhaaldelijk riep. Kilogrammen zeggen volgens Glastuinbouw Nederland, zeker niet in gesloten kassystemen met een hoge productie per oppervlakte en nagenoeg geen emissies, niets voor de milieu-impact.

Om werkelijk de milieu-impact van de tuinbouw te reduceren, zou de SUR moeten streven naar zo laag mogelijke emissies, vindt Glastuinbouw Nederland. Dit kan door bijvoorbeeld uit te gaan van de feitelijke milieu-impact van gesloten teeltsystemen of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen per kilogram geoogst product, niet per hectare.

Productie steeds lastiger
Het wetsvoorstel omvat ook een verbod op elk gebruik van chemische en biologische gewasbeschermingsmiddelen in kwetsbare gebieden of binnen drie meter van die gebieden. Dit betreft niet alleen natuur of oppervlaktewater, maar ook de gebouwde omgeving. Dit wetsvoorstel zou de uitbreiding van glastuinbouw aanzienlijk belemmeren, terwijl dit als gesloten systemen nagenoeg geen emissies heeft en daarmee juist bijdraagt aan de doelen van de Europese Green Deal, vindt Glastuinbouw Nederland.

Waar het wetsvoorstel zich sterk richt op reductiedoelen, biedt het geen zicht op alternatieve gewasbescherming. De beoogde reductie is alleen mogelijk als er genoeg laagrisico-, biologische en technische alternatieven zijn. Als stok achter de deur is het nodig verplichtingen voor EU-lidstaten en de Commissie toe te voegen om deze alternatieven versneld beschikbaar te stellen, opdat telers alle groene middelen in handen hebben om de transitie via IPM te kunnen maken.

Voedselsoevereiniteit op het spel
Met de SUR zet Brussel de Europese voedselsoevereiniteit verder op het spel, stelt de belangenbehartiger van onder glas telend Nederland. Elf lidstaten, waaronder Oostenrijk, Bulgarije, Estland, Hongarije, Italië, Letland, Malta, Polen, Roemenië, Slovenië en Slowakije, roepen de Commissie daarom op onderzoek te doen naar de gevolgen van dit wetsvoorstel op voedselzekerheid en de betaalbaarheid van voedsel. Glastuinbouw Nederland roept de minister van LNV op dit onderzoek te steunen ten behoeve van weerbare teelten in Europa.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: