Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pand 8.000 m2 afgebrand; geen schade op rest groothandelsmarkt

Grote brand treft pakstation van Halles Mandar op versmarkt Rungis

Tholen - Paniek gisteren in Rungis waar een brand woedde op de grootste versmarkt van Frankrijk. Er hing de hele dag een grote zwarte rookkolom boven de stad. De oorzaak was een brand die laat in de ochtend uitbrak in het hart van de MIN van Rungis, in een pand met een oppervlakte van 8.000 m2 voor groenten en fruit. Ongeveer honderd brandweerlieden werden vervolgens met meer dan dertig voertuigen ingezet om de vlammen onder controle te krijgen. Hoewel gelukkig niemand gewond raakte en de vlammen snel onder controle waren, heeft deze spectaculaire brand het pakstation Halles Mandar, waar de brand is ontstaan, volledig verwoest.

"Het is ons pakhuis dat is afgebrand", verklaarden de medewerkers van de groep Les Halles Mandar in een bericht op Linkedin. Bij het bedrijf werken 213 werknemers dagelijks in toerbeurt om bestellingen van groenten, fruit en kruiden klaar te maken voor duizenden klanten uit de restaurant-, supermarkt-, cash & carry- en e-commerce-sector in Parijs en de omliggende steden. Volgens Le Figaro vatten de houten pallets vlam, waarna de vlammen zich snel over het hele gebouw verspreidden. "We zijn onze werkplaats kwijt, het is de plek waar we alle  bestellingen voor onze klanten klaarmaken, voor de horeca en voor de overige bestellingen," zei de voorzitter van Halles Mandar, Shaoul Abramczyk, tegen AFP. "We zijn geschokt, maar we zijn blij dat er geen gewonden zijn gevallen," voegde hij eraan toe.

Als voorzitter van de internationale markt van Rungis betoonde Stéphane Layani haar solidariteit en steun betuigen aan Les Halles Mandar, dat zwaar door deze brand is getroffen. De vernietiging van dit pakstation is een groot verlies. Ook al zal de Rungis-markt morgen zijn activiteiten hervatten, wanneer een bedrijf op onze markt het slachtoffer wordt van een tragedie van deze aard, wordt de hele markt in zijn kern getroffen."

Terwijl Halles Mandar vandaag de bestellingen van haar klanten in Rungis niet kan uitvoeren en dat ook enkele dagen niet zal kunnen, heeft de MIN haar activiteiten deze morgen wel hervat. Hoewel de brand onderwerp is van gesprek van deze ochtend, zeggen sommige marktdeelnemers op de vloer dat de handel gewoon doorgaat en dat de brand "absoluut geen invloed" heeft gehad op de fysieke markt. Het getroffen magazijn ligt ook relatief ver van de werkvloer.

Dit wordt bevestigd door Nico Schaft van 888 Fruitcompany, die al jaren zijn eigen verkoopstand heeft op de Parijse groothandelsmarkt. "De groenten- en fruitvoorziening is niet in gevaar gekomen. De brand is beperkt gebleven tot het pand van Halles Mandar, dat aan de uitgang van de groothandelsmarkt staat, op zo'n 300 meter van de groothandelsmarkt. Verder ging vanmorgen de handel en het verkeer gewoon door."

"Voor het bedrijf Halles Mandar is de impact enorm. Ik ken die mensen al dertig jaar en leef met ze mee. Het is een van origine Joods bedrijf. Vroeger waren ze de enige ontvanger van de kruiden van Carmel op de markt. Ze zijn gespecialiseerd in het beleveren van horeca en hotels in Parijs en kopen daarom ook veel in bij de andere groothandelaren op Rungis. Ze hebben hun levenswerk in één keer in rook zien opgaan. Als je dat allemaal weer moet opbouwen ben je jaren verder en bovendien is er hier op de markt weinig ruimte om elders zich te vestigen."