Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw schermdoek biedt uitkomst voor warmteprobleem

“Zo zijn we super geïsoleerd voor de winter!”

Tholen - Kwekerij Bernhard heeft recent een open schermdoek in hun kas vervangen door een dicht transparant energiedoek. Daardoor heeft de kweker nu driemaal een spouw boven in de kas gecreëerd met drie verschillende doeken: een diffuus transparant doek, een verduisteringsdoek en het nieuwe dicht transparant energiedoek. Tussen de doeken zit steeds 30 centimeter.

De doeken waren inmiddels al wat verouderd en door de jaren heen vervuild geraakt. “Het onderste doek moest al vervangen worden door een schoon doek,” zo vertelt eigenaar Bram Bernard. “We hebben ervoor gekozen om ook het middelste schermdoek te vervangen voor een energiedoek waardoor we nu drie dichte doeken boven elkaar hebben, wat qua energie perfect is.”

Van warm naar koud licht 
“We stappen in de kas gefaseerd over van Son-T naar LED-belichting, maar omdat LED-belichting koud licht is mis je wel de warmte. De dichte doeken zorgen voor een betere isolatie en in combinatie met LED-belichting is het energiebesparend. Daarom hebben we voor dit doek gekozen,” zegt Bram. “Door minder energie-input en geslotener te telen moet er wel het een en ander aangepast worden in de teelt qua afdroging, gietstrategie en bemesting. Het wordt voor onze telers dus alle hens aan dek om de productkwaliteit te waarborgen.”

Het nieuwe doek is dus bedoeld om te compenseren voor het koude licht dat LED geeft en ook de extra energiebehoefte proberen ze met deze isolatie op te lossen. Maar waar het extra doek in de winter zijn voordelen heeft, kent het 's zomers ook nadelen.

“Qua lichtschermen is het hierdoor wel lastig, want in de zomer heb je daardoor minder luchtuitwisseling en scherm mogelijkheden. In de zomer spuiten we normaal twee keer per seizoen krijt op het dek, dit zullen we nu vier keer gaan doen om te compenseren. We gaan dus minder elektra gebruiken, maar moeten nog intensiever op de buitenomstandigheden sturen.”

Al met al bespaart dit de kwekerij 50% op stroomverbruik, en in combinatie met de bestaande zonnepanelen kunnen ze nu ook energieneutraal produceren. “Inclusief de geothermie die al sinds het begin van dit jaar door de kas stroomt is het per saldo energieneutraal.” 

De eerste LED-belichting zal per oktober draaien in de kas van Kwekerij Bernhard.

Voor meer informatie:
Bram Bernhard
Kwekerij Bernhard
Lindeweg 30-4
8315 RE Luttelgeest
Tel: +31 (0)527 202500
administratie@bernhardplanten.nl 
www.bernhard.nl